Imatges estiuenques enmig d'un temporal de vent que de cap de les maneres recordava, precisament, a l'estiu. Els més valents van sortir ahir a la platja i es van aventurar a desafiar el vent, la mala mar i les onades amb les seves taules de surf. L'0casió s'ho valia, i és que la ventada d'ahir va tornar a superar els 100 km/h en molts punts de la costa i va arribar als 176 km/h de màxima al punt més habitual, a Portbou. Amb aquest, ja són més de cinc els episodis d'intensa tramuntana que han viscut les comarques gironines en el que va de 2012, si bé aquesta vegada, a diferència de les altres ocasions, no es van registrar grans incidències.

Tal com ja va passar durant l'episodi de l'onada de fred siberiana i també a principis del mes de març, les comarques gironines van tornar a ser assetjades ahir per un fort front de tramuntana, que va portar els indicadors a marcar fins a 176 km/h a Portbou. De fet, la comarca més afectada pel vent durant la jornada d'ahir va ser l'Alt Empordà, tot i que només va ser a Portbou on es van superar els 100 km/h, segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya.

Els registres màxims es van trobar entre els 80 i els 90 km/h a moltes poblacions, com a Sant Pere Pescador (84 km/h) o a Roses (81 km/h). A d'altres municipis, com Cabanes (66 km/h), la intensitat va ser menor.

On també va bufar amb força la ventada va ser a la comarca del Ripollès, amb registres també situats entre els 80 i els 90 km/h. A Ulldeter, per exemple, les ratxes de vent més fortes van arribar fins als 86 km/h; mentre que a la Vall de Núria les màximes van ser de 84 km/h. A Molló el vent també va bufar amb intensitat, i va arribar a una velocitat de 76 km/h.

La resta de comarques van notar la presència del vent durant tot el dia, tot i que no amb la mateixa intensitat que a l'Alt Empordà o al Ripollès. A la Bisbal d'Empordà, per exemple, es va arribar als 59 km/h; a Banyoles a 73 km/h i a Olot als 58 km/h.

Incidències lleus

Des del vespre de diumenge i fins ahir a quarts de set de la tarda, els Bombers de la Generalitat van fer unes 25 sortides per atendre incidències causades pel fort vent. Durant la nit i el matí, la majoria es van focalitzar a Palafrugell, pel que fa al Baix Empordà, i a Figueres i Potbou en terres altempordaneses. Arbres caiguts en aquest darrer municipi i també a Gualta, teules i arrebossats de façana a punt de caure o panells d'anuncis que es desmuntaven pel vaivé del temps van ser els avisos més freqüents, que d'altra banda no van causar danys ni materials ni personals.

A mitja tarda sí que un petit despreniment de façana va afectar un cotxe estacionat a un carrer de Figueres, i el vent, que es desplaçava cap al Gironès, va motivar també actuacions a Flaçà, on un arbre que va caure ocupava una carretera, i a Fortià, al molt assotat Alt Empordà, van despenjar-se uns cables de telèfon. Els avisos per aquesta classe d'emergències van remetre a partir de les set de la tarda, segons els Bombers.

Al matí, a Setcases, es va tallar la carretera de Camprodon perquè el vent va fer que una gran quantitat de neu s'acumulés a la calçada, i al migdia romania tallada també la carretera de Portbou a Cervera (Catalunya Nord) perquè transcorre per sobre de penya-segats i el risc de sortir de la carretera per una ventada hi feia perillosa la conducció.

De fet, la neu va obligar a activar la prealerta del Pla especial d'emergències per nevades a Catalunya Neucat, ja que per exemple, a la Masella, van quedar gruixos de fins a 55 cm.

A la banda oposada, a prop del mar, les onades van superar els 2,5 metres d'altura a les comarques de l'Alt i Baix Empordà. Les previsions de fort vent sobretot a la província de Girona s'allarguen fins avui a les dues del migdia. En aquest sentit, Protecció Civil mantindrà l'avís per mal estat de la mar del Pla Especial d'Inundacions de Catalunya Inuncat. Així mateix, es recomana allunyar-se de les zones properes a esculleres, espigons i passejos marítims fins que no finalitzi l'episodi de vent.