La carta d'una ciutadana convocant els ciutadans a una concentració de suport al president de la Generalitat Artur Mas va trencar ahir l'ambient de la jornada de reflexió. A la carta es cridava a mostrar suport a Mas després de la polèmica de l'esborrany policial que acusa el líder de CiU de tenir comptes a Suïssa. Aquesta concentració es va produïr a les cinc de la tarda a la plaça Sant Jaume però va fracassar al congregar només unes desenes de persones.

La Junta Electoral Provincial de Barcelona va acabar declarant "il·legal" la concentració després que diversos partits de l'oposició féssin arribar les seves denúncies. Malgrat això, Artur Mas va aparèixer per trobar-se i saludar als manifestants que li donàven suport.

Les xarxes socials i algun mitjà de comunicació van donar rellevància pública a aquest acte, fet que va encendre alguns partits de l'oposició. És el cas de Ciutadans, el seu president Albert Rivera va presentar un recurs davant la Junta Electoral Provincial perquè "de manera urgent" prohibís una iniciativa ciutadana difosa per la xarxa social en suport a Artur Mas per ahir la tarda a la plaça de Sant Jaume.

Per Rivera, una iniciativa així "viola la jornada de reflexió" i la llei electoral i a més, es va denunciar des de C's perquè "no s'alteri la voluntat de la ciutadania". Rivera va explicar que el mitjà de comunicació per on sortia la notícia li va explicar que es tracta d'un error però, segons ell, "té unes ?conseqüències" perquè té molta difusió. Per la seva banda, el PPC va informar que havia remès també a la Junta Electoral Provincial una comunicació en què explica que diversos mitjans de comunicació es feien ressò d'una concentració en suport al candidat de CiU durant la jornada de reflexió.

Des de CiU, fonts de la federació nacionalista van assegurar que es "desmarquen" d'una convocatòria, que sorgia d'una iniciativa de la qual no formen part. I van remarcar que des de CIU "respecten absolutament" la jornada de reflexió.

"Trencaments de la reflexió

El trencament de la jornada de reflexió es va produir ara fa un any, en les darreres espanyoles, quan el 19 de novembre, el dia abans dels comicis el Moviment del 15-M va sortir al carrer. Van escollir a Madrid, la Puerta del Sol i a Barcelona, plaça Catalunya per mostrar el seu rebuig a l'actual sistema. A mitjanit, a Madrid es van reunir unes 500 persones a la plaça, on van protagonitzar un crit mut contra el sistema electoral. I a Barcelona, va haver-hi manifestació a la tarda, entre d'altres.

En una altra ocasió també es va produir una violació d'aquest dia de refelxió, va ser quan hi va haver l'atemptat l'11 de març de 2004 a Madrid. L'endemà va haver-hi també protestes davant les seus del PP i en plena jornada de reflexió el dia abans de les Generals. Les eleccions catalanes del 25-N han despertat gran expectació mediàtica: més de 70 mitjans han estat acreditats, 30 dels quals són estrangers.