S'han passat quinze dies penjant cartells, fent trucades, repartint material i posant un somriure darrera les carpes informatives dels seus respectius partits. Tot plegat sense cobrar ni un duro: només per la satisfacció personal que els suposa col·laborar amb una ideologia en la qual creuen i on, en la majoria de casos, han fet bons amics. Es tracta dels voluntaris de campanya, que sovint s'allunyen dels focus però la feina dels quals acaba resultant imprescindible per a qualsevol partit.

El principal motiu per implicar-es en un partit polític és, òbviament, l'afinitat ideològica. Bibiano Riga explica que li agrada el PP perquè és "el partit que millor defensa Espanya", mentre mostra, emocionat, dues polseres amb la bandera espanyola. Eugènia Pascual, en canvi, ha decidit implicar-se amb ICV-EUiA perquè els ecosocialistes tenen "una altra manera de fer les coses, no fan política mercantilista". La majoria, però, no dónen "carta blanca" als partits: Wassima Saadoun, membre de les Joventuts Socialistes, adverteix que el dia que no se senti identificada "amb els que porten l'etiqueta del PSC", en marxarà. De moment, però, creu que encara li queda un llarg recorregut dins del partit.

Les expectatives aixecades per aquestes eleccions han aconseguit que molta gent s'involucrés en política per primer cop. Leo Bejarano, per exemple, no havia format mai part de cap moviment polític "i a cada elecció votava a qui volia". El passat estiu, però, va sentir la necessitat de fer alguna cosa i va començar a col·laborar amb la CUP. Reconeix que al principi no estava gaire convençut de participar en la campanya, però ara està molt satisfet d'haver-ho fet. "Ha estat molt millor del que em pensava, el moment que viu el país és especial, la gent està molt interessada en política, quan normalment havien estat desencisats", assenyala. Ara, diu que està "molt il·lusionat" a l'hora d'esperar els resultats d'avui. "Hi inverteixes molta energia i alegria, i tens ganes que surti bé", assenyala.

Per a Eugènia Pascual, aquesta també és la primera campanya. "La gent fa molta política de bar, critica però no fa res. Per això, quan ICV em va demanar d'anar a la llista, vaig pensar que no podia continuar queixant-me sense fer res", recorda.

Altres voluntaris, en canvi, ja tenen més experiència. Rosa Moneny, per exemple, no només s'implica en la campanya electoral, sinó que s'encarrega de la sectorial de gent gran de CiU durant tot l'any. "Sempre hem pensat que la gent gran queda una mia despenjada, o bé necessita que se l'ajudi", indica. Per això, aquesta sectorial, on també hi ha les seves amigues Marina Ayats i Carme Gironès, entre altres, organitza accions específiques per a aquest col·lectiu. Enguany, per exemple, han organitzat un autobús perquè tothom que ho volgués pogués anar al míting d'Artur Mas i han fet xerrades "per treure la por" als pensionistes. "Per a nosaltres és una satisfacció, perquè sentim que ajudem", indica.

Bibiano Riga també col·labora amb el PP pel que faci falta, tot i que la seva feina s'intensifica durant la campanya. En aquesta ocasió li ha tocat ser a les carpes, on s'esforça per atraure l'interès dels transeünts: "Intentes posar la teva millor cara perquè la gent s'acosti", assenyala.

Moisès Garcia, malgrat no ser novell en política -és regidor a Amer i conseller comarcal a la Selva-, s'ha implicat per primera vegada en una campanya d'ERC al Parlament. Diu que li feia "molta il·lusió" i assegura que el resultat no l'ha decebut: "He conegut molta gent, he vist que la gent està molt disposada a participar i tot ha vingut molt rodat", afirma.

A més, hi ha el "plus" que, com diu, aquestes eleccions eren molt "esperades", i afirma que li han servit per "reafirmar-se".