La Sexta s'està posicionant com el paladí mediàtic de la independència vers el poder polític i l'econòmic. El programa Salvados, dirigit i presentat per Jordi Évole, s'ha erigit en paradigma del periodisme imparcial que s'enfronta als responsables polítics, posant-los contra les cordes, amb un tarannà planer que acaba irritant els entrevistats. Les quotes d'audiència d'aquest programa que va tancar aquesta exitosa temporada el diumenge passat avalen la seva popularitat i fa palesa la imperiosa necessitat social de tenir una televisió que, de veritat, actuï com a servei de denúncia ciutadana, sigui de titularitat privada o pública.

I en aquesta línia ha estrenat un programa que s'atreveix a anomenar L'objectiu, presentat per Ana Pastor, la periodista que es va fer famosa per entrevistar un personatge hermètic com Mahmud Ahmadinejad, el president de l'Iran. Les imatges de l'entrevista ens va mostrar una periodista sagaç que, mentre li anava caient el vel preceptiu que duia al cap, acabava amb la inaccessibilitat del personatge. Treballava per a TVE i, poc temps més tard, era una de tantes víctimes de la purga ideològica que els nous gestors del PP hi han exercit.

El que ha creat més expectació és el títol, L'objectiu, perquè el primer que passa pel cap és titllar d'agosarada la pretensió d'oferir un contingut que s'ajusti a la veritat de l'objecte defugint d'interessos, sobretot en una televisió amb vocació generalista. El format del programa és suggeridor perquè aplica una metodologia amb la voluntat científica de comprovar la veracitat o falsedat de les declaracions dels polítics. Hom pot pensar que no cal un programa per saber la resposta però la ingenuïtat de la iniciativa mereix el nostre suport.