Tal i com estan funcionant les coses, i per coses vull dir l'economia, el sistema públic de salut, el model educatiu, els desallotjament dels habitatges de gent gran, la fam que estan patint els infants d'aquí a prop i de més enllà, la taxa d'atur o els missatges triomfalistes irritants de Rajoy, no anem bé. La solució no sembla fàcil perquè hi ha problemes de fons que compliquen el càlcul de possibilitats per sortir d'aquesta maleïda crisi de dimensions globals. I com sabem, de problemes de governabilitat n'hi ha a tot arreu.

A Roma, a la XIV Cimera Mundial de premis Nobel de la Pau, s'ha plantejat una solució. Uns quants premiats han proposat que el món sigui governat per dones, allunyat de "la cultura patriarcal dominant", adduint que fins ara les regnes mandatàries han estat en mans dels homes i ja s'han vist, o millor dit, n'hem patit els resultats. Mairead Maguire, premiada el 1976 per la seva tasca a la pacificació d'Irlanda del Nord, ha proposat la "creació d'una nova agenda allunyada de la cultura del passat creada pels homes" que ha de ser superada perquè existeix "un món millor" que les dones poden treure a la llum.

En un entorn més científic, investigadors de la Universitat de Newscastle han demostrat que els homes cometen més actes d'estupidesa que les dones. L'estudi, publicat per British Medical Journal, s'ha fet mitjançant exàmens a persones d'ambdós sexes sobre la propensió de dur a terme "conductes de risc absurdes", accions perilloses que no duen enlloc. En una proporció de 3 a 1, els homes reaccionaven impulsivament sense pensar les conseqüències més que les dones. La Ciència dixit.