Saps cada quant de temps és bo canviar i rentar els llençols segons la ciència?

És una de les tasques domèstiques més comunes, encara que no tothom la fa amb la mateixa freqüència

Cada quant hem de rentar els llençols?

Cada quant hem de rentar els llençols? / Pixabay - DieterRobbins

Rosa Campos

La nostra rutina diària té diverses activitats relacionades amb la higiene personal. Cada dia ens rentem les mans en diverses ocasions, les dents i ens dutxem. Són coses que tenim totalment interioritzades, però, en canvi, quan parlem d'higiene tèxtil ens sorgeixen una sèrie de dubtes sobre la freqüència a l'hora de rentar la nostra roba, sempre que no tingui alguna taca, o per exemple cada quant ha de passar per la rentadora la roba de llit.

La doctora Lindsay Browning, psicòloga col·legiada, neurocientífica i experta en son, explica que hem de canviar els llençols del nostre llit un cop per setmana o cada dues setmanes com a màxim. La higiene és el factor principal, ja que bacteris, àcars i brutícia poden acumular-se als teixits si no es renten sovint. La suor és un altre motiu important. "La suor entra als llençols, cosa que fa que no només tinguin una olor desagradable, sinó que també s'obstrueixin força", va explicar la doctora Browning, que també va assenyalar que les cèl·lules mortes de la pell "poden acumular-se en aquests llençols". Si acumulem moltes cèl·lules mortes, els àcars se'n poden alimentar i provocar-nos erupcions a la pell i altres molèsties.

Browning assegura que sense una correcta higienització dels teus llençols, "no només dormiràs amb la suor i les cèl·lules mortes de la pell, sinó també amb els àcars". Així mateix, aclareix que durant els mesos d'hivern es pot ser una mica més indulgent "però un cop per setmana seria ideal" per tal de mantenir una bona higiene.

De mitjana, al llit es passa (o s'hauria de passar) almenys un terç del dia, ja que els experts recomanen dormir 8 hores de les 24 que té un dia. Amb l'esperança de vida actual, de mitjana es passa de 20 a 25 anys dormint. Per això és molt important que el llit estigui net i així poder controlar els àcars i els microorganismes que podrien instal·lar-se als nostres llençols.

Normalment, les persones que no renten els seus llençols sovint dormen sistemàticament amb més al·lèrgens del compte, i això pot significar un augment en el risc a desenvolupar asma o al·lèrgia a la pols

Asma

Asma / Pixabay - InspiredImages

Diferència entre homes i dones

Una enquesta realitzada al Regne Unit a 2.250 adults i recollida per la BBC, va treure a la llum una preocupant realitat: gairebé la meitat dels homes solters van afirmar no rentar els llençols durant quatre mesos seguits, i el 12% va admetre que els renta quan es recorda, el que és encara més alarmant. D'altra banda, segons aquest sondeig, les dones solteres britàniques es prenen més seriosament la higiene de la roba de llit: un 62% va assegurar rentar els llençols cada dues setmanes, mentre que les parelles van confessar fer-ho cada tres setmanes, segons dades d'una empresa de roba de llit.