Què passa si congeles la carn el mateix dia en què caduca?

Carn picada, entrecots, hamburgueses, filets... Poden tenir una segona oportunitat a la nostra nevera?

Amb el tràfec de les rutines diàries, la falta de planificació o, directament, les distraccions, no són poques les vegades en què el menjar que tenim a la nevera amenaça de tornar-se insalubre. Menció especial per a l’ampli assortiment de carns disponible quan la data de caducitat ha arribat. Llavors assalta el dubte de si congelar-la en aquest punt és una bona solució o ja és massa tard.

Entrecots de vedella, hamburgueses, cuixes de pollastre o filets de porc. Poden tenir una segona oportunitat a la nostra nevera? És segur recórrer a aquest recurs en aquest punt? Parlem sempre de carn crua, ja que en el moment en què es cuinin i vagin al congelador ja no hi ha dubte que tenen una vida extra.

En el cas de la carn crua pròxima a caducar cal tenir molt en compte els riscos que poden tenir en la salut.

Protocol

Però, si el protocol es fa convenientment, la conclusió és que congelar la carn al límit de la caducitat és preferible i «un mal menor abans que estar tirant menjar», segons destaquen en la web especialitzada en gastronomia Directo al paladar. És important destacar els mitjans dels quals es disposa: «Si tenim un congelador de quatre estrelles, no hi haurà problema en el fet que congelem la carn el mateix dia en què caduca, tot i que sí que és pràctic tenir en compte algunes directrius», afegeixen.

Com a recomanacions per fer un congelat segur destaquen la conveniència que estiguin protegits amb embolcall que impedeixi que el gebre entri en contacte amb la matèria primera directament i la deteriori. Per evitar-ho, el millor és recórrer a un tàper, paper transparent o bosses amb tancament.

I, per mantenir les propietats intactes i disfrutar del millor sabor, el procés de descongelació ha de respectar unes normes elementals: fer-ho sempre a la nevera i «procurant que el producte no entri en contacte amb els sucs que deixa anar», així com cuinar-la «com més aviat millor», destaquen en la web culinària.

Això, sí, no s’ha d’oblidar la carn al congelador durant mesos i mesos, tot i que en poden passar uns quants abans que no perdi les seves propietats. L’OCU assenyala un límit de 12 mesos per als filets de vedella, el pollastre i el gall dindi, i de quatre o sis mesos per a costelles de porc, així com de tres a quatre mesos per a la carn picada. Per a les salsitxes fresques recomana no passar dels dos mesos.