L'Ajuntament de Figueres diu que aquest serà el darrer estiu sense una ordenança que reguli l'ocupació de la via pública amb terrasses. L'equip de Govern de CiU va crear una comissió participativa amb representants comercials, però també d'associacions, arquitectes i dissenyadors on es va mostrar un primer document "base". Fonts municipals asseguren que hi ha força consens en aspectes relacionats amb la regulació de la publicitat o en l'estètica (que es vol definir a grans trets i depenent de les zones) però no, en canvi, amb els horaris. Diu que volen el màxim consens en aquest aspecte i que, per això, esperaran a tornar-ho a abordar passat l'estiu. La ciutat compta amb més de 300 terrasses i en els darrers temps s'hi han obert fins a 24 nous establiments. "Ens trobarem amb la temporada amb més locals i servirà també com una manera de veure com funciona", insisteixen.

El Govern municipal va anunciar l'estiu passat que en pocs mesos esperava tenir enllestida una primera proposta de regulació de les terrasses situades a l'espai lliure dels diferents espais de restauració que hi ha a Figueres. En els darrers anys, han proliferat a la ciutat els acords entre privats i ajuntament a través dels quals l'establiment assumeix la reurbanització de les voreres amb l'objectiu de fer-les més àmplies i poder així tenir espai per posar-hi taules i cadires. Aquesta situació ha generat que en alguns punts hi hagi, fins i tot, dificultats de pas pels vianants. Però la manca de regulació provoca, sobretot, que no hi hagi un model clar a seguir ni tampoc uns horaris establerts.

Una primera reunió

L'Ajuntament va elaborar un primer document que havia de servir de base i a través de les aportacions convertir-se en el definitiu. Aquesta "plantilla" es va presentar a la primera reunió celebrada amb la comissió creada i integrada per establiments de diferents barris de la ciutat, associacions de veïns, Comerç Figueres, el Col·legi d'Arquitectes i el de Dissenyadors. El document, asseguren des de l'Ajuntament, defineix, per exemple, que no s'hi puguin instal·lar grans publicitats, que es conservir espais lliures per a permetre el pas o que a cada zona s'estableixein uns estàndars. "És a dir, que el centre històric digui que les taules i cadires han de tenir una estètica concreta i així a cada zona", insisteixen.

També es preveu que es pintin els límits de cada terrassa per evitar picaresques però cal regular també els horaris d'obertura. Aquí és on, segons l'Ajuntament, hi hauria més dificultats. "Nosaltres volem que hi hagi un consens ampli", insisteixen. Per això, diuen que aquest estiu també servirà de prova per veure com funcionen els nous establiments instal·lats i passada la temporada turística es tornarà a reunir la comissió. "Aquest serà l'últim estiu sense ordenança", reiteren des del Govern municipal.