A Roses hi ha rosincs decebuts que senten que el govern no ha defensat unes festes tradicionals; i rosincs que elogien la decisió d’acabar amb les activitats lúdiques amb animals. Les dues postures han generat polèmiques en els darrers anys amb les quals la decisió municipal ha volgut acabar. De moment ahir els organitzadors de la recollida de signatures en contra van tancar la campanya que gairebé havia arribat a les 80.000 signatures. Des del col·legi d’Advocats de Barcelona aturaran les possibles accions, tot i que les engegades fins ara pels incidents de l’estiu passat esperen que s’acabin de resoldre.

La decisió de no celebrar la consulta és una de les qüestions que ha dolgut tant els organitzadors dels correbous com de l’empaitada d’ànecs. «Ens van dir que farien una consulta i que decidís el poble, i ara ni consulta ni res, que decidís el poble, ho enteníem però no directament amb una moció, ens han donat gat per llebre». Ho explica el vicepresident de la Penya Taurina Vila de Roses, Joan Gasparín, organitzadors dels correbous, una activitat que està regulada per llei. Per Joan Prats, portaveu de l’Associació d’Amics Tradicions de Roses, ha posat de manifest que la gent volia el referèndum i, en canvi, ha estat «una decisió política que ha acabat amb una tradició centenària». No entenen que es tiri pel dret sense comptar amb el poble. Es va declarar Festa d’Interès Local amb un ampli suport, diu Prats, i ara amb una majoria molt ajustada s’ha retirat. Creuen que qualsevol canvi de govern pot canviar la situació.

Les dues entitats que organitzaven dos dels actes principals de la Festa Major estan decebudes per l’actitud del govern. Des de l’associació ara es plantegen un parell o tres de mesos de reflexió per veure si ho fan a un altre lloc, si canvien l’activitat, si protesten o si no fan res. Des de la penya taurina tampoc tenen clar quin serà el futur de l’activitat.

Mentre els partidaris estan decebuts, els contraris a les festes amb animals estan satisfets. Per Ana Mulà, membre de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi d’Advocts deBarcelona, és una qüestó ètica. «Avui en dia la presència d’animals vius en espectacles és absolutament contrària a l’ètica, i des d’un punt de vista jurídic està prohibit des de la llei de Protecció dels Animals», ha assenyalat. Per això l’estiu passat, quan una participant va colpejar amb un ànec una persona que gravava ho van denunciar perquè els responsables no havien garantit el respecte als animals. L’expedient encara està sobre la taula de la Generalitat pendent d’acabar-se de resoldre.

El que s’ha donat per tancada definitivament és la campanya de signatures iniciada a través de la plataforma digital Change.org. Una de les impulsores, Magda Pujol, creu que «Roses ha entrat al segle XXI» i considera que «ningú entenia que a Roses es continuessin fent espectacles, utilitzant animals vius per la diversió».

Pel Partit Animalista Contra el Maltractament Animal, declarar Roses «Vila Respectuosa amb els animals» suposarà que deixi d’estar al punt de mira de les reivindicacions animalistes pel que fa a les festes que inclouen el patiment animal. Per la coordinadora a Girona, Pilar Ferràndiz, «ja no es pot governar al marge del sentit popular que, cada vegada més, demana actuacions contundents contra l’explotació i el maltractament dels animals». Considera que ha arribat el moment que la població obligui els governants a no promoure, i fins i tot a prohibir, aquests actes de crueltat.

Magda Pujol agraeix que a Roses s’hagi fet «un acte de responsabilitat política» en referència a l’alcaldessa, Montse Mindan, i el regidor Carles Pàramo.

La moció aprovada suposarà que, a partir d’ara, a la població no es pugui utilitzar cap animal viu per a la celebració d’activitats lúdiques.