El Tribunal Suprem ha anul·lat el Pla d'Ordenació Urbana Municipal ?(POUM) de Roses i ratifica una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que el va tombar principalment per preveure construir en uns terrenys inundables sense estudis previs. La sentència obliga a regir-se a partir d'ara pel planejament de 1993, tot i que les llicències atorgades fins al moment continuen vigents. L'ajuntament haurà de tornar a redactar el POUM.

El Suprem ha desestimat el recurs de cassació presentat per l'ajuntament en relació a la sentència del TJSC i conclou que «la figura del planejament impugnat és nul·la per no haver tingut en compte el component d'inundabilitat i la seva relació mediambiental» en uns terrenys considerats urbanitzables. Es tracta d'un sector darrere la C-260, entre Santa Margarida i Mas Matas, una àrea que començaria darrere la discoteca Chic i on es preveien més de set-cents habitatges. El Suprem considera que, amb el recurs, el que es pretén és que es revisin les conclusions del TSJC i no ho considera oportú perquè no va actuar arbitràriament, ni irracionalment sinó atenent a proves.

Però la conseqüència de la sentència no afecta només el sector sinó que anul·la tot el planejament aprovat el 2010. Des de llavors fins ara s'han atorgat llicències que no es veuran afectades, com El Bulli. Ara bé, sí que ho estaran tots els nous projectes subjectes a noves llicències. En aquests casos s'hauran d'ajustar al que preveu el planejament anterior. La zona industrial, tot i que també està anul·lada per una altra sentència, és un dels sectors on no es podran donar llicències per construir naus.

L'Ajuntament, des que es va conèixer la sentència del TJSC l'any passat, sabia que aquest podia ser el desenllaç. L'alcaldessa admet que han estat patint per si podia acabar afectant, per exemple, les obres del CEIP Montserrat Vayreda, que constata que «ja té un pla especial i pot començar». A partir d'ara, el primer que es farà, diu l'alcaldessa, serà «anar informant en base al planejament del 93 i, quan la capacitat administrativa pugui, començarem a treballar per tornar a redactar el POUM». Tot i que, en conèixer la sentència l'any passat, es parlava de modificar únicament el sector objecte del litigi, ara no està tan clar. La tramitació començarà des de zero. El primer serà redactar els criteris i objectius, tècnics i polítics, i el programa de participació ciutadana. El POUM el va començar a tramitar CiU entre 2004 i 2007, però es va aprovar el 2010 quan l'encapçalava l'alcaldessa Magda Casamitjana, que governava amb el PSC, ICV, GIR i PP. Els convergents han criticat posteriorment molts aspectes del planejament i del creixement previst per a Roses que ara tindran l'oportunitat de modificar.