Tot el que envolta la relació contractual entre l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà i la companyia del servei d'aigües, Sorea, és susceptible de polèmica. La darrera és un decret que l'alcalde Lluís Sais (ERC) va signar el 19 de juliol passat pel qual dóna de baixa de la comptabilitat municipal 661.589,89 euros de les factures de Sorea de les obres que va fer al Puig de Sant Ramon.

Sais ha afirmat que l'únic acord que pren en el decret és treure aquest import -que correspon al fons perdut que havia d'aportar Sorea a les obres- dels comptes municipals. Independents de la Bisbal-PSC i Compromís per la Bisbal, però, no ho veuen així i afirmen que Sais pretén beneficiar l'empresa.

Els dos grups de l'oposició argumenten la seva acusació amb un escrit que Sorea va entrar a l'Ajuntament el 14 de juliol. En el punt quart del document, Sorea exposa que si el contracte de gestió del servei públic d'abastament d'aigua potable i de clavegueram s'extingeix abans del 16 de juliol de 2030 -data en què acaba la pròrroga de 20 anys-, l'Ajuntament "estarà obligat a liquidar a Sorea" la part proporcional del fons perdut sobre el temps que quedés per complir la totalitat del contracte.

Sorea va fer aquesta petició un cop l'Ajuntament ja havia transmès a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat l'expedient de la pròrroga i hi havia l'amenaça que el declarés nul, cosa que va passar i, de fet, el ple de l'Ajuntament d'avui aprovarà l'anul·lació.

Els dos grups de l'oposició han denunciat que "el decret pretén blindar els interessos de Sorea perquè obliga implícitament a l'Ajuntament a pagar la part d'obres a fons perdut, obligació que no constava en el contracte original". Afirmen que Sais vol "afavorir l'empresa en un clar exercici de no cuidar els interessos del municipi" i li reclamen que anul·li el decret.

Sais ha repost que "dos partits de l'oposició diuen falsedats, una vegada més". El batlle ha exposat que el que té validesa en el decret és l'acord -donar de baixa els diners que, malgrat que havien de ser a fons perdut de l'empresa, Sorea els va incloure en les dues factures de les obres-.

A partir d'aquí, "si Sorea pensa que té dret a reclamar, que ho pensi; però en cap moment hem reconegut aquest deute" que demana la companyia, ha exposat Sais. Finalment ha retret als dos grups de l'oposició "alimentar l'ombra del dubte" i que l'hagin acusat de la comissió d'un delicte, com seria beneficiar una empresa en detriment dels interessos públics.