L'acte institucional del Parc de la Ciutadella s'ha convertit en un homenatge al català que es parla als diferents territoris del país. El record pels poetes Joan Maragall, Màrius Torres i Salvador Espriu i l'historiador Vicens Vives ha ocupat part de la jornada. Els accents tortosí, valencià i mallorquí s'han unit en la 'Jota de jotes', amb les veus de Miquela Lladó, Miquel Gil i Artur Gaya. També hi han estat presents els territoris de la Catalunya del Nord, l'Alguer i Andorra. L'acte també ha volgut commemorar els 50 anys de la Nova Cançó, amb el recitat de Josep Maria Espinàs. Després del cant d''Els segadors', una part del públic ha cridat 'independència' i 'visca Catalunya lliure'.

Després de la rebuda de les autoritats i la desfilada dels Mossos d'Esquadra, els assistents a l'acte institucional han presenciat la hissada de la senyera, que ha presidit la jornada d'aquest matí al Parc de la Ciutadella.

Seguidament, el cantautor lleidatà Xavier Ribalta ha interpretat textos de dos autors que han pres importància durant aquest 2010: 'L'oda a Espanya', de Joan Maragall, de qui enguany se'n commemora el 150è aniversari del naixement, i 'La ciutat llunyana', de Màrius Torres, el centenari del naixement.

L'acte també ha volgut donar una rellevància especial al 50è aniversari del moviment de la Nova Cançó, del qual Josep Maria Espinàs fou un dels fundadors. Avui dia, Espinàs continua sent un escriptor polifacètic i ha participat en l'acte llegint un text sobre 'Com va néixer la primera cançó de la Nova Cançó?'.

L'autor també ha presentat la peça 'A la vora de la nit', que ha estat interpretada per partida doble. En primer lloc el Cor Lieder Càmera n'ha fet una versió actual i després la cantant de la Catalunya del Nord, Gisela Bellsolà, acompanyada de sis músics, n'han fet una versió antiga.

La llengua catalana ha estat un dels eixos vertebradors d'aquest acte institucional i després de posar l'atenció en el català parlat a la Catalunya del Nord, el focus s'ha traslladat a l'Alguer. Arribats d'aquesta vila marina de Sardenya, els cantants Franca Masu i Claudio Gabriella han posat veu a la peça 'Lo meu país'.

El record per a les grans veus de la literatura catalana s'ha reprès amb un petit homenatge a Salvador Espriu, el poeta de Sinera, de qui aquest any es commemora el 25è aniversari de la seva mort. Ha estat l'actor Joan Anguera qui ha posat veu als versos de 'Per una suite algueresa'.

Un dels elements de la cultura catalana que no podia faltar en un acte com aquest és la sardana. Per aquest motiu, el guitarrista de Vilassar de Dalt Toti Soler i la colla sardanista Mare Nostrum han pujat a l'escenari a interpretar la peça de nom transgressor 'Sardana flamenca'. Els han acompanyat els músics Maurici Villavechia, Marc Prat i Joan Anton.

L'actriu Rosa Renom, conductora de l'acte, ha recordat que dels quatre estats on la llengua catalana és present, només a Andorra el català és l'única llengua oficial. Així, l'actriu andorrana Ester Nadal ha recitat un poema del poeta Josep Dallarés, síndic d'Andorra. Tot seguit, el grup Vox Populis ha interpretat una versió de la Moixiganga 'Sitges'.

Encara hi ha hagut un últim record per a un dels grans pensadors polítics del país, l'historiador Vicens Vives, mort l'any 1960. Ha estat la contundent i dolça veu de l'actriu de Sílvia Beu, que ha fet reviure les paraules de Vives llegint el 'Fragment de Notícia de Catalunya'.

L'homenatge a les diferents varietats del català que es parlen arreu del país s'ha completat amb l'actuació de la cantant mallorquina Miquela Lladó, el valencià Miquel Gil i el tortosí Artur Gaya. La jota, tant present al Camp de Tarragona, al Priorat i a les Terres de l'Ebre, com al País Valencià i a les illes Balears, ha estat el gènere escollit.

Les treus veus han interpreta la 'Jota de jotes', primer 'a cappella' i després acopanyades per Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries' i el ball d'Andrés Corchero. Una unió de veus i d'accents que ha emocionat el públic.

Finalment, el moment emotiu del matí ha arribat amb el cant de l'himne nacional de Catalunya, interpretat pel Cor Lièder Càmera i amb el públic dempeus. Per presidir aquest moment, els expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i Pasqual Maragall i l'expresident del Parlament Joan Rigola han pujat a l'escenari al costat de José Montilla.

En acabar el cant, s'han sentit crits d''independència' i 'visca Catalunya lliure' per una part del públic. L'acte s'ha conclòs amb la retirada de la Formació de Gala dels Mossos d'Esquadra i la 'Marxa d'autoritats' interpretada per la Cobla de Ministrers de l'Aula de Sons, de Reus.