Imma Tubella i Irene Rigau podrien ser les dues gironines que formin part del nou govern de Mas. Tubella, una independent, és el nom que més sona com a nova consellera de Cultura mentre que Rigau entraria a ocupar Educació. Per la seva part, el president de Cecot, Antoni Abad, hauria rebutjat ocupar el nou Departament d'Empresa i Treball per la seva intenció de substituir Joan Rossell -ara a la CEOE- al capdavant de la patronal de Foment de Treball.

El president electe de la Generalitat, Artur Mas, s'envoltarà d'almenys quatre exconsellers de Jordi Pujol -amb els quals va coincidir en la seva època de conseller en cap- en el futur Govern que donarà a conèixer la setmana que ve quan sigui investit com a 129è president de la Generalitat. Fins ara, han transcendit sis noms segurs en el futur Executiu: Felip Puig (Interior), Andreu Mas-Colell (Economia), Irene Rigau (Educació), Joana Ortega (Governació), Lluís Recoder (Política Territorial i Sostenibilitat) i Josep Maria Pelegrí (Agricultura i Medi Natural).

Quatre d'ells (Mas-Colell, Puig, Rigau i Pelegrí) tenen com a denominador comú haver treballat amb el mateix Mas, quan era conseller en cap, en l'últim govern de Jordi Pujol, entre 2000 i 2003.

Mentre que Mas-Colell no té carnet de partit, el que justifica la seva pàtina d'independent, els altres cinc comparteixen una llarga militància en les seves respectives formacions, on han estat diputats o han ocupat càrrecs de direcció. El cas de Recoder és l'únic que procedeix de l'àmbit municipal.

andreu mas-colell

economia

Economista reconegut en l'àmbit internacional amb experiència de Govern.

Andreu Mas-Colell, catedràtic d'Economia a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i president de la Barcelona Graduate School of Economics, torna al capdavant polític després de ser conseller d'Universitats, Investigació i Societat de la Informació amb Jordi Pujol entre 2000 i 2003.

Ara, Artur Mas l'ha fitxat per encapçalar una Conselleria crucial, la d'Economia, i dirigir les finances de la Generalitat en un moment complicat, ja que la crisi ha retallat dràsticament els ingressos i ha fet més necessària que mai l'austeritat que predica Mas. Mas-Colell, de 66 anys, té un bagatge acadèmic demostrat i és un economista conegut a escala mundial. Ha estat catedràtic d'Economia a la Universitat de Harvard entre 1981 i 1996 i professor d'Economia i Matemàtiques a la Universitat de Califòrnia del 1972 al 1980.

felip puig

interior

Un animal polític per a una de les àrees més difícils del Govern.

El número 2 de CDC Felip Puig, un verdader animal polític, assumirà una de les carteres més difícils, la Conselleria d'Interior, que ha estat blanc de les crítiques durant la legislatura 2006-2010 per la gestió del seu predecessor, l'ecosocialista Joan Saura.

Nascut a Barcelona el 1958, Puig és un dels representants del sector més sobiranista de CDC. Controla l'aparell del partit i és conegut per ser un tot terreny de la política, com ha demostrat durant les múltiples responsabilitats que ha afrontat en la seva carrera.

Malgrat els rumors que el situaven fora del Govern, Mas ha optat per incloure un home fort en una Conselleria fonamental, que entre d'altres reptes, tindrà la supressió de la limitació dels 80 quilòmetres per hora en els accessos de Barcelona com una de les primeres mesures estrella a adoptar, i també del Codi Ètic dels Mossos d'Esquadra impulsat per Saura, i que té la contundent oposició dels comandos de l'esmentat cos.

És un dels més experimentats col·laboradors de l'equip d'Artur Mas, l'ha acompanyat durant els seus set anys de l'oposició en la travessia en el desert primer com a portaveu parlamentari i després com a segon de bord de CDC.

Els seus estudis en Enginyeria de Camins van servir-li per pujar a dos conselleries amb un marcat caràcter tècnic: primer la de Medi Ambient (1999-2001) i després la de Política Territorial i Obres Públiques (2001-2003).

irene rigau

educació

Psicòloga, docent i exconsellera amb Jordi Pujol

La nova consellera d'Educació, Irene Rigau, és natural de Banyoles però actualment combina la seva residència a Barcelona i Ribes de Freser, terra del seu marit en la qual la diputada passa el cap de setmana.

El 1999, va ser escollida consellera de Benestar Social, cartera que poc després es denominaria Departament de Benestar i Família. Llicenciada en Psicologia, la seva vida està íntegrament vinculada a l'ensenyament passant de ser alumna en la seva infantesa a mestra de parvulari, Primària i Secundària el 1970 en escoles públiques de diverses poblacions de Girona, com Brunyola, Salt, Argelaguer i Celrà.

Rigau combinava l'ensenyament a l'escola amb l'aprenentatge a la universitat, ja que es va llicenciar a Psicologia en l'Autònoma de Barcelona (UAB) i va estudiar un curs d'Administracions Públiques a ESADE. Va impartir classes de psicopedagogia a la Universitat de Girona (UdG) i de polítiques educatives i legislació escolar a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) fins arribar a ser inspectora d'Educació. En la seva trajectòria, Rigau ha viatjat a Finlàndia, Escòcia, Suïssa, Luxemburg i Holanda per conèixer els seus sistemes educatius.

Entre les seves aficions hi ha la resolució de sudokus, caçar bolets, pràctica en la qual afirma ser bona, la cuina, la lectura, i passejar a peu i en bicicleta.

Joana ortega

governació

Experta en comunicació política i "ferma defensora" del talent femení

Joana Ortega i Alemany serà un dels dos consellers militants d'UDC al Govern. De la màxima confiança del líder democratacristià i portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran, Ortega és especialista en comunicació política i una "ferma defensora" de la família i del talent femení. Nascuda a Barcelona el 1959, Ortega ha estat la "número 2" de CiU per Barcelona, és la responsable de comunicació d'UDC i juntament amb David Madí va portar el disseny de la campanya de CiU de les eleccions autonòmiques, que han catapultat Artur Mas a la Presidència de la Generalitat.

Durant la passada legislatura, ha estat la portaveu de CiU a la comissió de control parlamentari de la CCMA. Psicòloga de formació, Ortega va ingressar a UDC el 1985, formació de la qual actualment és vicepresidenta, i forma part del seu Comitè de Govern i del seu permanent. Assegura que el seu mentor polític ha estat Domènec Sesmilo. Ha estat regidora a l'Ajuntament de Barcelona entre 1995 i 2007, i a l'últim govern de Jordi Pujol va ser la presidenta de l'Institut Català de la Dona i del Consell de Dones de Catalunya.

lluís recoder

política territorial

De crític a valor a ?l'alça dins el partit

Lluís Recoder ha passat els últims anys de ser un integrant del sector crític de CDC, després de reclamar una renovació del seu discurs i direcció, a ser un valor a l'alça en convertir-se en el nou conseller de Política Territorial i Sostenibilitat.

Casat i amb tres filles, és especialista en dret urbanístic. El 1976 es va fer militant de CDC i va participar en la fundació de les joventuts vinculades al partit, la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), de la qual ha estat secretari i president de 1986 a 1991.

Nascut a Barcelona el 1958, la trajectòria política de Recoder l'ha portat a ser diputat de CiU per Barcelona al Congrés dels Diputats entre 1986 i 1999, any en el qual va ser elegit diputat al Parlament i alcalde de Sant Cugat del Vallès. Com a diputat a la cambra catalana, Recoder va ser-hi present dues legislatures, de 1999 a 2006, any en el qual va dimitir al·legant que volia dedicar-se a la política municipal.

Josep Maria Pelegrí

agricultura

El retorn al Govern d'un home discret

Josep Maria Pelegrí i Aixut, nascut a Lleida el 1965, torna al Govern per dirigir aquesta vegada la Conselleria d'Agricultura i Medi Natural, després d'haver gestionat la de Governació i Relacions Institucionals entre 2002 i 2003, durant l'últim any de Jordi Pujol al capdavant de la Generalitat. És un nomenament que premia la discreció d'un polític que va ingressar a UDC als 17 anys, i que ha desenvolupat una llarga trajectòria en el partit, convertint-se al número dos del líder democratacristià, Josep Antoni Duran, i ocupant la Secretària General de la formació des de 2004.

imma tubella

cultura

La gironina de la Bisbal i independent

Imma Tubella i Casadevall, nascuda a la Bisbal d'Empordà el 1953, entraria al Govern com a independent per dirigir la Conselleria de Cultura després d'haver-li ofert portar Universitats. És doctora en Ciències Socials. Especialista en comunicació, ha ostentat càrrecs destacats com ser membre del Consell d'Administració de la Corporació Catalana de Ràdia i Televisió (CCRTV) del 2000 al 2003, vicepresidenta de la Societat Catalana de Comunicació de l'Institut d'Estudis Catalans, professora a la UAB o rectora de la UOC. El curs 2009-2010 ha estat la presidenta de l'Asociació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP).