El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va avançar que el Govern rebaixarà durant aquesta legislatura el recàrrec sobre l'IRPF autonòmic per a les rendes més altes aprovat pel tripartit. La mesura beneficiarà els contribuents que percebin més de 120.000 euros anuals, unes 50.000 persones, sobretot directius, professionals i empresaris. El conseller va explicar que la mobilitat geogràfica pot provocar que part d'aquest col·lectiu estableixi el seu domicili fiscal a altres autonomies, com Madrid, on la tributació per IRPF és més baixa. "És de sentit comú si tenim en compte que la distància en tren de Barcelona a Madrid són dues hores i mitja i que els directius poden estar vivint la meitat de la setmana a Barcelona i l'altra a Madrid", va assegurar, després de constatar que les diferències fiscals tenen aquest efecte i que és possible contrarestar-lo.

El tripartit, a instàncies d'ICV, va aprovar a mitjans de l'any passat augmentar dos punts el tram autonòmic de l'IRPF als contribuents amb rendes superiors als 120.000 euros, passant a tributar del 21,5% al 23,5%. Amb caràcter progressiu, el Govern també va decidir incrementar quatre punts addicionals l'Impost sobre la Renda als qui percebessin ingressos superiors a 175.000 euros anuals, gravant-los del 21,5% al 25,5%. La mesura, va causar controvèrsia amb els altres socis de govern -PSC i ERC.

La supressió del recàrrec sobre l'IRPF va ser sol·licitada fa poc per l'Associació Espanyola de Directius (AED) al mateix president de la Generalitat, Artur Mas, qui va ser alertat sobre els riscos que directius estrangers no s'instal·lessin a Catalunya per evitar la pressió fiscal més alta.

A més, Mas-Colell va avançar que el Govern no descarta també al llarg de la legislatura la supressió de l'impost de donacions, després d'haver promogut la l'eliminació del de successions per als parents de primer i segon grau. "No està descartada la supressió i forma part del programa electoral de CiU". El conseller va apostar per avaluar primer els efectes fiscals de la supressió de l'impost sobre les herències per veure com repercuteix en les donacions, tribut semblant però que es paga en vida. Alhora, va rebutjar de ple una pujada d'impostos a Catalunya, en línia amb el que va expressar CiU al llarg de la passada campanya electoral.

Millora del dèficit el 2013

D'altra banda, Mas-Colell va afirmar que la Generalitat preveu "arribar, fins i tot millorar" l'objectiu de dèficit de l'1,1% del PIB per al 2013, malgrat que el 2010 s'ha tancat amb una taxa del 3,9%, enfront del 2,4% estipulat. El conseller va reiterar que no es pot comprometre a arribar a aquesta xifra fins al 2012 o fins i tot el 2013, després d'un dur i complicat període d'ajust que inclou algunes mesures que no tindran tota la seva força fins al segon o tercer any. De moment, no serà factible arribar a la xifra prevista per al present exercici del 2011 -l'1,3%-, ja que el conseller ha dit en més d'una ocasió que anunciar que s'ha aconseguit aquesta dada seria maquillar-ne xifres. Mas-Colell confia que les mesures d'ajust i eficiència aplicades -la Generalitat retallarà enguany un 10% la seva despesa- i les que podran adoptar-se en un futur permetran tallar-ne el dèficit. Sobre si la retallada del 10% per a aquest 2011 hauria de ser superior, com ha exigit el Govern espanyol, Mas-Colell va constatar que no es pot fer més i es va mostrar determinat a complir aquest percentatge de rebaixa. "És suficient només de veure la premsa i el nostre voltant; confiem que Madrid pugui entendre la realitat catalana per veure que l'exercici de control d'un 10% de la despesa no és un exercici ni fàcil ni trivial", va assenyalar.

Falta d'acord amb l'Estat

La Generalitat va presentar fa uns mesos la seva proposta de Pla Econòmic Financer de reequilibri, que va ser rebutjat, i Mas-Colell espera que es pugui arribar a un acord aviat, abans que es convoqui una nova reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) amb la resta de comunitats. "Seria desitjable que estigués tancat", va concloure el conseller, després d'insistir que el Govern català no està disposat a incrementar els impostos.