Diversos conductors insubmisos van protagonitzar ahir una sonora protesta contra el pagament de les autopistes, que ahir van pujar de preu, en el marc de la campanya #novullpagar amb què van aconseguir paralitzar el trànsit al peatge de Mollet, a Barcelona, i van generar cues a l'AP-7. Els participants a la protesta van conduir fins a les barreres els seus vehicles, decorats amb banderes majoritàriament independentistes i amb les bandes de la campanya #novullpagar, i van baixar del cotxe per mostrar la seva disconformitat amb els peatges mentre feien sonar el clàxon.

El bloqueig del trànsit va generar fins a dos quilòmetres de retencions a l'AP-7 al migdia, entre les 12.00 i les 12.30 hores, aproximadament. A la protesta hi va participar el diputat de Solidaritat per la Independència (SI), Uriel Bertran, qui va demanar al Govern de la Generalitat que deixi d'aplicar "multes il·legals" sobre els conductors insubmisos quan "ni tan sols és capaç d'acabar amb els increments dels peatges". "El Govern ha de deixar d'estar al costat de les concessionàries per alinear-se amb la ciutadania", va afegir el polític independentista.

La campanya #novullpagar anima els conductors a no abonar l'import del peatge en senyal de protesta pel greuge que pateixen els catalans en comparació amb els ciutadans de la resta d'Espanya, que poden circular gratuïtament per la majoria de les autopistes dels seus territoris.

"Si Catalunya fos un estat propi, no m'importaria pagar, perquè seria per a nosaltres, però no vull pagar-li a Espanya", va declarar una usuària de l'AP-7 que anava en un vehicle amb els retrovisors folrats amb la bandera independentista.

La indignació dels conductors era més manifesta ahir per l'increment que es va aplicar la mitjanit de dissabte a diumenge, del 7,5 % de les tarifes de les vies que depenen de l'Estat, la qual cosa afecta, en el cas de Catalunya, l'AP- 7, l'AP-2 i la C-33. "Hem de demanar caritat per uns diners que que són nostres i, a sobre, amb traïdoria i nocturnitat ens apliquen aquest augment per pagar altres autopistes que són de Madrid", va exclamar un conductor indignat.

Onze minuts sense barrera

La cinquena campanya de la plataforma "No vull pagar" contra el pagament de peatges catalans va reunir centenars de vehicles al peatge de Mollet del Vallès, a la carretera C-33, i va obligar la concessionària Abertis a apujar les barreres, segons van explicar els organitzadors de la iniciativa. En aquest sentit, Abertis va confirmar que les barreres del peatge es van haver d'apujar durant 11 minuts per motius de seguretat per evitar que les retencions que s'enregistraven a l'arribada del peatge augmentessin i poguessin provocar algun accident.

Per la seva banda, Urien Bertran va asseverar que les campanyes "No vull pagar" continuaran al setembre. En aquest sentit, el portaveu de SI també va subratllar que la gent està "molt cabrejada" després de l'augment de les tarifes en un 7,5% als peatges de l'AP-7 i l'AP-2 a Catalunya a partir de la mitjanit de dissabte, i que ascendirà al 10 % el setembre després de l'entrada en vigor de l'augment de l'IVA aprovat pel Govern espanyol.