La indignació és la nota predominant entre els farmacèutics que aquest dijous han obert els seus establiments per complir els serveis mínims pel tancament patronal en protesta pels impagaments de la Generalitat. Les poques farmàcies obertes no han vist augmentar gaire el número de clients, perquè molts ja sabien que aquest dijous hi hauria tancament. De fet, la majoria de clients entenen els motius de la protesta i estan d'acord amb el tancament, tot i que demanen que hi hagi alguns establiments oberts per urgències. Els que no sabien que les farmàcies tancaven s'han trobat per casualitat un establiment obert i han aprofitat per adquirir el que necessitaven.

A Girona, aquest dijous l'escena de farmàcies amb les persianes abaixades es repeteix arreu de la ciutat. Només dues estan de guàrdia: la Plana (situada al cor del Barri Vell) i la Corretger (que es troba a la part de Palau). Totes les altres estan tancades i a l'aparador llueixen el cartell que informa els clients del tancament patronal.

A la Farmàcia Plana, el degoteig de clients ha estat constant des de primera hora del matí. La seva propietària, Maria José Plana, ha hagut d'obrir perquè li toquen serveis mínims. Però com assegura, si hagués pogut, s'hauria «quedat a casa». Explica que segurament haurà d'atendre moltes urgències, i es lamenta que, si el Govern no els paga les factures pendents, no sap fins quan podran aguantar.

Poc després d'obrir la porta, pels voltants de dos quarts de deu del matí, ha arribat la primera clienta. És una dona gran, la Maria Roca, que viu al barri i que hi ha anat a buscar medicaments per la ciàtica. Tot i que no sabia si la farmàcia estava oberta, ha decidit provar sort.

Llarg camí per trobar una farmàcia oberta

Els següents clients, però, han hagut de recórrer mitja ciutat per poder trobar una farmàcia oberta. El primer és en Ricard Barrull. Ha mirat quines farmàcies estaven de guàrdia per Internet perquè necessitava el medicament. Explica que viu a l'altra punta de la ciutat i que ha hagut de recórrer una bona distància. De totes maneres, però, entén el tancament patronal. «Si les farmàcies no cobren, alguna cosa han de fer», admet.

La següent clienta, però, no ho ha tingut tan fàcil. És una jove estrangera que durant uns mesos treballa a la UdG. Arriba amb molt mal de gola a la farmàcia i amb un plànol de la ciutat a la mà. «He hagut de caminar molt, perquè avui tot estava tancat», diu amb estranyesa a la propietària. La farmacèutica, però, de seguida li explica el motiu i li dóna un dels fulletons on es recullen les raons de la vaga que, durant tot avui, presidiran el taulell.

A Les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental), Pilar Jiménez i Jordi Prat, que són mare i fill, no han obert aquest dijous la seva farmàcia. La persiana de l'establiment, baixada, tenia enganxat un cartell que informava de la jornada de vaga de les farmàcies catalanes d'aquest 25 d'octubre. La Pilar i en Jordi han decidit sumar-se a la protesta davant l'endarreriment dels pagaments dels medicaments per part del Govern i la manca de garanties per cobrar les següents factures.

En Jordi Prat es queixa que les farmàcies es veuen obligades a injectar capital per poder continuar comprant i dispensant medicaments a la ciutadania. A més, alerta que la situació s'ha agreujat davant les mesures de l'euro per recepta o l'augment del 10% en la dispensació dels fàrmacs. En aquest sentit, calcula que la facturació d'aquest juliol i agost ha disminuït entre un 30 i un 40% respecte el mateix període de l'any anterior. «Volem que se'ns pagui segons el calendari que s'havia pactat», subratlla. «La situació és complicada», afegeix.