Deu immigrants van aparèixer ahir al matí entre la càrrega d´un camió procedent de Turquia que va arribar al centre logístic que l´empresa Mango té en un polígon de Lliçà d´Amunt. Es tracta de quatre menors i sis adults, entre ells una dona, que són kurds d´origen iranià, segons va explicar el secretari d´Immigració de la Generalitat, Oriol Amorós, que va demanar al Govern espanyol que els concedeixi asil polític.

Tots ells van ser traslladats a l´hospital de Granollers per ser sotmesos a una revisió mèdica. En declaracions als periodistes, Amorós va explicar que es trobaven bé de salut, encara que desorientades perquè es pensaven que havien arribat a Anglaterra.

Amorós va destacar que els deu refugiats-polissons van ser acompanyats en tot moment pels Mossos d´Esquadra, membres del Comitè d´Ajuda al Refugiat i de la Creu Roja de Catalunya, que «els ha donat tranquil·litat per tenir un reconeixement internacional», encara que van haver de buscar intèrprets d´àrab i kurd per poder-se entendre amb ells. A causa de la dificultat lingüística, «no s´ha pogut determinar si entre ells existeix més d´un nucli familiar», ni si els menors «viatgen sols o acompanyats per algun familiar», va reconèixer el mateix secretari.

En cas que cap familiar els acompanyi, els menors seran derivats a la Direcció General d´Atenció a la Infància i a l´Adolescència (DGAIA), va dir. Amorós va explicar que Catalunya tramitarà amb la «màxima celeritat possible» la sol·licitud d´asil d´aquestes persones, que «pertanyen a una minoria» i han hagut de fugir del seu país per «problemes polítics».

Després de rebre atenció mèdica, van ser traslladats a la comissaria dels Mossos de Granollers. Allà se´ls va prestar assistència i declaració en el marc de la investigació oberta per descobrir on es van enfilar al remolc i si són víctimes d´alguna xarxa de tràfic de persones. Segons fonts pròximes a la investigació van explicar que el camió en el qual viatjaven els immigrants va sortir del port d´Izmir, a Istanbul (Turquia), en ferri fins al port francès de Seta, al districte de Montpeller, punt des del qual va cobrir per carretera la resta del trajecte fins a Lliçà de Munt, on va arribar a les 07.00 hores.

El conductor que va portar el camió fins a Lliçà era de nacionalitat turca i va recollir el remolc al port francès, de manera que només va cobrir l´últim tram del trajecte i no des de Turquia. El remolc va ser introduït al ferri per un altre conductor, que se´n va desentendre al port turc.

Els immigrants van ser localitzats a l´interior del camió en el control d´entrada de les instal·lacions de Mango, on responsables de seguretat s´asseguren sempre que el vehicle en el qual arriba la càrrega té el precinte intacte. Llavors van veure que el precinte estava manipulat i van obrir el remolc del camió, on van trobar els deu immigrants, que es trobaven en bones condicions físiques.

Després de donar aigua i menjar als immigrants, es va avisar els Mossos d´Esquadra i el SEM, que va desplaçar dues ambulàncies i un vehicle d´intervenció ràpida.

Els Mossos van prendre declaració al conductor, que va assegurar desconèixer que en el camió hi viatjaven els polissons. El camió va quedar immobilitzat a les instal·lacions de Mango a l´espera de les decisions de la policia.

Encara que en un primer moment, la Creu Roja va ser l´encarregada d´atendre´ls, una vegada que la petició d´asil sigui reconeguda, els immigrants podran acollir-se al Programa d´Acollida i Integració de la Generalitat, que els «garantirà un lloc on allotjar-se i una manutenció», va assegurar el secretari català d´Immigració.

Mango s´implicarà en l´acollida

Per la seva part, Mango s´implicarà en l´acollida dels immigrants, segons va explicar el director de comunicació de l´empresa, Guillermo Corominas, en una atenció als mitjans a les portes del parc logístic. «Des del departament d´acció i responsabilitat social de Mango ens posarem en contacte amb els Mossos d´Esquadra i les entitats que es facin càrrec d´aquestes persones per veure de quina forma podem ajudar a millorar la seva vida i estada», va dir.

Des de Barcelona, l´alcaldessa Ada Colau va oferir a la Generalitat la col·laboració del consistori, ja que com a Ciutat Refugi que és, Barcelona sempre està disponible a ajudar. «Si podem ajudar, encantats», va manifestar Colau.