El jutge obliga una empresa a pagar 100.000 euros d´una collita a un pagès

L'agricultor afectat assegura que es va intentar estafar una cinquantena de persones

12.01.2009 | 00:00
El Jutjat de Primera Instància número 3 de la Bisbal d´Empordà ha donat la raó a Santiago Roura.
El Jutjat de Primera Instància número 3 de la Bisbal d´Empordà ha donat la raó a Santiago Roura.

El Jutjat de Primera Instància número 3 de la Bisbal d'Empordà ha dictat sentència favorable a un pagès de Torroella de Montgrí, qui després de quatre anys encara ha de cobrar una collita valorada en més de 82.000 euros. Segons la resolució judicial, l'empresa denunciada, Celdor SL, haurà de pagar aquesta quantitat a l'afectat, Santiago Roura, a la qual s'han d'afegir els interessos legals des de la data d'interpel·lació judicial. Quantitat que puja gairebé a 95.000 euros.
Roura va interposar denúncia contra Celdor a mitjans del 2006, després que l'empresa li negués el cobrament de la seva collita de blat de moro del 2005, valorada en 82.350,68 euros, a més dels interessos legals i els costos corresponents. Segons Roura, i tal com recull la sentència judicial, l'afectat havia emmagatzemat el blat de moro durant quatre mesos (de setembre a desembre de 2005) a la nau que Celdor tenia a Torroella, ja que l'empresa també disposa d'un altre emplaçament a Figueres. Fins que l'empresa va tancar i ni se li va tornar la collita ni se'l va pagar.
Al llarg del judici, tot i que Celdor intentés responsabilitzar del fet al que, en aquells moments, era responsable i gerent de Celdor a Torroella, a qui s'acusava d'haver estafat els pagesos i d'haver-los estafat, també a ells, per haver-se apropiat dels diners sense haver passat comptes a l'empresa, entre altres arguments donats perquè fossin absolts, el jutge va donar la raó a Roura.
Fins aquí tot seria correcte, però el fet important rau en què l'agricultor no pot cobrar els més de 100.000 euros, segons els seus càlculs, perquè "l'empresa ha tancat sense fer suspensió de pagaments".

Judici contra l'administrador
Ell mateix va explicar que el següent pas que cal fer ara és anar contra l'administrador, però considera que aquesta no hauria de ser la solució, perquè "ja fa molt de temps, de la collita, i encara no he cobrat res, i això suposa que hagi d'esperar un o dos anys més i m'hagi de gastar més diners amb advocats ". En aquest sentit, Roura va criticar el sistema judicial actual, ja que deixa desemparats el més febles, mentre es permet que empreses com Celdor estafin molta gent. Perquè segons Roura, aquesta no és la primera vegada que els propietaris de l'empresa intenten aquest tipus d'activitats i no hi ha cap dubte que ho puguin tornar a fer.
A més, Roura va explicar que arran del tancament de la nau de Torroella, no va ser l'únic que es va quedar sense cobrar, fins al punt que hi va haver persones que van haver de pagar dues vegades les últimes compres de material que havien realitzat a Celdor. Cal esmentar que aquesta empresa es dedica a la comercialització de productes alimentaris, matèries primeres agràries i productes químics, com els fitosanitaris.
"Els pagesos han estat amenaçats per pagar dues vegades, tot i que no eren quantiats tan importants com la meva" va afirmar Roura, mentre explicava que, per sort, no van ser gaires els que van haver de fer-ho. El que sí es va fer va ser intentar-ho amb pràcticament tots els pagesos (una cinquantena) que utilitzaven la nau com a lloc per pesar i emmagatzemar les seves collites.

Comarques

Les Planes canviarà el nom de la plaça d´Espanya i l´anomenarà 1 d´Octubre

Les Planes canviarà el nom de la plaça d´Espanya i l´anomenarà 1 d´Octubre

La decisió busca homenatjar als que van defensar les votacions i es votarà al ple d'aquesta setmana

Augmenten un 12,3% les denúncies per violència de gènere a Girona

Augmenten un 12,3% les denúncies per violència de gènere a Girona

El 95,6% de les víctimes són dones i el 78% dels judicis acaben amb condemnes

El litoral gironí és un dels punts de la península amb més pol·lució per emissions de dièsel

El litoral gironí és un dels punts de la península amb més pol·lució per emissions de dièsel

Un estudi xifra en 170 les morts que s'haurien evitat a l'Estat si els vehicles no s'haguessin...

Girona negocia la cessió de l´edifici de l´antiga UNED perquè hi vagin entitats

Girona negocia la cessió de l´edifici de l´antiga UNED perquè hi vagin entitats

Les converses amb la Diputació, que és propietària de l'immoble de tres plantes, estan ben...

Música, esports i castells a la Festa Major de Banyoles

Música, esports i castells a la Festa Major de Banyoles

La penúltima jornada de la festa major de Banyoles va començar amb una àmplia...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema