Les autoritats recomanen per a aquests dies d'agost amb altes temperatures hidratar-se sempre que el cos ho necessiti amb begudes refrescants o bé menjar alguna cosa. Ara bé, els 36.000 musulmans que resideixen en la província de Girona, segons dades del Centre Islàmic de Figueres, no podran fer gaire cas d'aquests consells a partir de demà. Divendres o dissabte, depèn de la lluna plena, els musulmans han de començar el Ramadà. Fet que prohibeix a aquells que el segueixin que entri res dins el seu cos mentre el sol estigui fent suar de valent els qui s'atraveixen a sortir al carrer. Això significa que entre les sis de la matinada (quan surt el sol) i les nou del vespre (quan se'n va) no es pot beure ni menjar. Però tampoc es pot mastegar xiclets, fumar, fer el coit, etc. I tot això durant un mes.

Obrar sense menjar ni beure

"Es pot fer el ramadà i treballar a la vegada. No passa res" va assegurar amb convenciment el portaveu de la Comunitat Musulmana de Girona, Mohammed Mamadou. "S'ha de fer tan si plou com si fa sol. La calor és igual. A més, si no es menja, el cos està tranquil". Com es pot comprendre, treballar a l'obra, (una de les majors ocupacions dels ciutadans) sota un sol de justícia durant tot el dia sense poder beure ni menjar absolutament res és converteix en una situació difícil però que "s'ha de fer", segons Mamadou.

El portaveu del Centre Islàmic de Figueres, Driss Elhabeb, va compartir aquesta opinió ja que el ramadà "l'ha de fer tot el món musulmà. És una ordre de Déu". Elhabeb va insistir que "si plou o fa sol el ramadà s'ha de seguir igualment i que toca quan toca, per això qui treballa ha de seguir treballant".

D'altra banda, a la pell d'un musulmà de 18 anys de Gàmbia la visió sobre el ramadà és diferent de les dels portaveus d'associacions musulmanes. El noi, que prefereix mantenir-se en l'anonimat, diu que "és molt difícil aguantar el ramadà mentre es treballa. A més, fa molta calor, i hi ha sol moltes hores". El noi africà, de religió musulmana, fa un parell d'anys va treballar en una obra a Hostalric. "Allà em va tocar fer el ramadà i vaig deixar de seguir-lo al cap de dos o tres dies". Aquest any treballa en un restaurant com a ajudant de cuina i assegura que "amb la calor i el menjar li serà molt difícil mantenir-se en dejú mentre el sol estigui a la vista". L'individu ha viscut des de ben petit la tradició del Ramadà. A Gàmbia també hi ha població catòlica "però és més fàcil seguir el ramadà si tots els amics i la fàmilia també deixen de menjar i beure durant el dia. En canvi, a Girona el segueix menys gent".

El Ramadà es fa perquè l'islam creu que durant aquest període de temps es va iniciar la primera revelació que més endavant constituiria l'Alcorà. Per això es diu que el musulmà que no segueix el ramadà "és un traïdor i el musulmà que no segueix el ramadà no anirà al cel". El jove argumenta el fet de no seguir el ramadà com una qüestió on s'escull treballar en condicions o seguir la religió. "A més, com a musulmà, tampoc he pogut anar mai a visitar la Meca perquè comprar un bitllet d'avió ja costa uns 4.000 euros i no tinc diners suficients. Suposo que quan en tingui ja hi aniré", va assegurar.

El ramadà es fa cada any però sempre en unes dates diferents. Cada temporada s'avança uns quinze dies. Aquest any el període de dejú comença en ple estiu i just en una setmana en què la província de Girona pateix una onada de calor. Per això alguns dels musulmans preferirien treballar de forma continuada, sense parar per menjar, i així poder arribar a casa abans.

"Cap, puc marxar abans?"

Pel jove de Gàmbia acabar la seva jornada laboral abans és una missió impossible ja que "cap superior et canvia l'horari". El Consell Islàmic Cultural va afirmar que el seguiment del ramadà seguirà igual que els altres anys. "No hi haurà canvis pel fet de ser l'estiu". La Unió d'Empresaris de la Construcció va afirmar que "no hi ha previst cap canvi d'horari en els treballs".

A més, segons l'associació, "no hi ha obrers que hagin demanat alguna excedència i tampoc es negocia res amb convenis ni empreses" tot i que hi ha una llei que regula aquest fet. El 1992 es va firmar l'Acord de Cooperació de l'Estat amb la Comissió Islàmica d'Espanya que estableix que, després de pactar-ho amb els empresaris, els musulmans tenen dret durant el ramadà a acabar una hora abans la seva jornada laboral.

En canvi, des de la Comunitat Musulmana de Girona asseguren que qui demani poder marxar abans "el deixaran sortir perquè ja haurà treballat abans, tot i que depèn del cap". Però que el ramadà es faci a l'agost també permet que molts musulmans s'agafin vacances dels seus treballs. Això els possibilita seguir el Ramadà sense problemes i en el seu país natal, va assegurar Mohammed Mamadou.

Per demà, cada musulmà ha d'escollir entre treballar en dejú les hores de llum i ser fidel a la seva religió o poder-se hidratar en qualsevol moment de la jornada.