El Ministeri de Ciència i Innovació ha aprovat que el Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) de Blanes disposi, a partir de 2010, d'un analitzador de nutrients de l'aigua per realitzar les seves investigacions i experiments. Això es produeix perquè la tecnologia de què disposa el centre per realitzar aquesta tasca "està força obsoleta", com apunta el director del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) i membre del CSIC, Daniel Martín. D'aquesta manera el científics ja no hauran d'encarregar anàlisis d'aigües a altres organismes, com la Universitat de Barcelona, amb el consegüent estalvi de temps que això els suposarà.

El limnòleg i científic del CSIC Lluís Camarero explica que aquest instrument servirà especialment en dues vessants: l'anàlisi dels nutrients -nitrats i fosfats- de les aigües de rius, estanys, llacs i mars per observar la contaminació que produeixen els fertilitzants a l'ecosistema i com afecten aquests al procés d'acumulació de nitrats a les aigües -anomenat eutrofització- cosa que comporta un creixement massiu d'algues. D'altra banda, també permetrà analitzar les aigües no contaminades per estudiar-ne la disponibilitat de nutrients per a les plantes.

El procés d'eutrofització pot donar lloc al que ha ocorregut a l'estany de Sils, on l'abundant vegetació aqüàtica sumada a la presència d'espècies animals invasores i a l'escassa renovació d'aigua n'ha alterat l'ecosistema.

Aplicacions pràctiques

Amb l'ajuda de l'analitzador d'aigua els investigadors podran fer el seguiment dels abocaments que realitzen les depuradores als rius. Precisament aquests abocaments contenen una alta concentració de fertilitzants que contribueixen al fet que el riu es torni "molt productiu" quant a vegetació, cosa que es detecta amb el temps quan "les aigües transparents es tornen verdes".

També permetrà estudiar la concentració de nutrients al mar just on desemboca el riu i, per tant, analitzar l'aportació de nutrients que aquest realitza.

D'altra banda, i tenint en compte que el CSIC disposa d'un laboratori d'alta muntanya, l'analitzador de nutrients s'usarà per estudiar les capçaleres dels rius i com els afecta la contaminació provinent de l'aire i la pluja. Camarero indica que malgrat semblar afectacions menors que les que pugui realitzar una depuradora tenen una major repercussió, ja que la contaminació a la capçalera del riu perjudica més l'ecosistema que els abocaments residuals que fan les depuradores en un punt concret del riu.