L'Estany de Sils i tota la seva zona d'influència van arribar a ocupar 382 hectàrees durant el segle XVI i a finals del segle XIX (any 1851) aquesta va desaparèixer perquè es decidí dessecar-la per aprofitar-ne els terrenys per l'agricultura, tot i que encara conserva àrees profundes d'inundacions temporals.

Passat molt de temps i enguany se celebren deu anys, l'Ajuntament de Sils i l'ONG Acciónatura van decidir apostar per la recuperació d'aquesta zona humida. L'any 1999 començaren a col·laborar i, fruit d'això, es compraren 31 hectàrees i s'excavà una llacuna permanent. Aquesta extensió només és un 10 per cent de l'antic estany i tal com assegura el director d'Acciónatura, Francesc Giró, en el futur "es recuperarà l'Estany fins on Sils vulgui".

La intenció és que en els propers deu anys, per exemple, s'arribi al 30 per cent. Però, és "impossible", reconeix Giró, arribar a les hectàrees inicials perquè hi ha terrenys en propietat privada, infraestructures i zones industrials, allà on planava l'antic llac.

Tot i això, l'Ajuntament i l'ONG aposten pels acords de custòdia, és a dir, es pacta amb propietaris per gestionar el terreny de forma conjunta, garantint la conservació dels valors naturals, culturals i paisatgístics de l'espai. Un fet que ha permès els darrers anys ampliar tota aquesta zona inundable, que es troba dins la Xarxa Natura 2000 i és la cinquena zona humida més important de Catalunya.

Actualment l'estany es troba dessecat. Aquesta acció es va fer durant l'estiu amb l'objectiu de guanyar en qualitat de l'aigua perquè, fins ara, aquesta llacuna es trobava plena de carpes i d'altres espècies exòtiques que deixaven l'aigua tèrbola i, per això, se'n van treure tots els exemplars.

Dessecació i millora

A partir d'ara, com explicava el tècnic coordinador del projecte Enric De Roa, tot i que les pluges de tardor no han arribat i encara no s'està reomplint naturalment, aquesta actuació servirà per guanyar en bon estat ecològic i, alhora, amb la instal·lació d'una comporta a la séquia de Sils s'evitarà que puguin entrar-hi més exemplars forans d'espècies invasores.

El projecte de recuperació de l'Estany també està apostant per tornar a tenir la flora i la fauna típiques de zones humides. Un fet vinculat al bon estat de l'aigua a l'Estany. De moment no s'han plantejat la reintroducció d'espècies, perquè ja n'hi ha d'autòctones com ara la tortuga d'estany i també hi vénen ocells aquàtics migratoris, entre d'altres.

D'altra banda, aquesta zona de Sils ha esdevingut també una àrea de passeig, així com un observatori d'aus i, sobretot, un espai per a la docència. El regidor de Promoció Local, Carles Taberner (IdS), va anunciar durant la visita guiada dels 10 anys de projecte realitzada divendres que en breu aquest espai natural comptarà amb una experiència d'e-Ruta. Es tracta d'un tipus d'itineraris autoguiats i que estan georeferenciats de manera que es poden seguir mitjançant una PDA que disposi de GPS.