Va arribar a Catalunya ja fa nou anys amb un contracte sota el braç per treballar durant unes setmanes en una empresa del Maresme dedicada al cultiu de flors. Després, no va ser un problema trobar feina, i la cerca el va dur a les comarques gironines: dos anys i mig com a operari surer a Cassà de la Selva, 4 anys i mig més com a operari tèxtil en una fàbrica de Riudellots, i un parell de mesos com a manobre en una empresa familiar d'Aiguaviva. El 2007 les vaques grasses van començar a aprimar-se i va perdre aquesta última feina. "Em van dir que els sabia greu, però que no hi havia feina per a tots". I no n'ha trobat cap altra. Però, mentrestant, havia tingut temps de signar la hipoteca per la compra del pis on encara viu, d'embrancar-se en un préstec per al cotxe i en un de personal, i de fer venir la seva dona i els seus tres fills des de Gàmbia cap a Cassà. Era el que volien: viure tots junts i prosperar i fer prosperar la família que deixaven al país africà. Però la truita s'ha girat, i ara en Mahamadou Jabbie i la seva dona, Mariana, estan en ple procés d'un concurs de creditors, o el que és el mateix, en suspensió de pagaments.

Prendre la decisió d'entrar en aquest procés no és ja només cosa d'empreses, des que el 2004 es va modificar la legislació mercantil. Ara també ho poden fer els particulars, i aquesta va ser l'única opció que els va quedar a la parella cassanenca quan, l'estiu del 2008, ell seguia sense feina i no podien assumir de cap manera tots els deutes que tenien. Si ell hagués aconseguit un contracte laboral, les coses haurien canviat, però avui segueixen igual. O pitjor, perquè ell ja no cobra el subsidi d'atur i han de viure, la parella i tres fills (de 9 mesos, 3 i 5 anys), més un altre que ha tornat a Gàmbia, d'una ajuda familiar de l'Inem valorada en 400 euros mensuals.

Fonts del Col·legi d'Advocats de Girona, que ha assignat d'ofici dos lletrats a en Mahamadou i la Mariana, expliquen que el seu cas ja no és excepcional. És més, des de fa al voltant d'un any, a la institució gironina hi funciona un nou torn mercantil centrat bàsicament en els casos en què particulars presenten concurs de creditors.

Aquest pas el fan les famílies que pateixen una situació d'impagament sostinguda o que no poden fer front a l'endeutament contret, que, això sí, ha de ser un deute amb diversos creditors. Quan la justícia admet a tràmit el seu cas, les quotes dels préstecs queden paralitzades fins que hi hagi una resolució judicial que arbitri el conflicte entre el deutor i els creditors.

En el cas de la parella de cassanencs, el jutjat acaba de decidir, en no haver-se presentat cap proposta de conveni -molt complicat, tenint en compte que cap dels dos treballa i només reben l'ajuda dels 400 euros-, liquidar tots els seus deutes. Ara s'haurà de decidir com, però està clar que es quedaran sense pis.

En Mahmadou, conscient de la seva complicada situació, només espera reunir prou diners per fer tornar la família cap a Gàmbia i mirar de sortir-se'n tot sol des d'aquí.