L'Ajuntament de Figueres ha contractat nou persones en situació d'atur per tal d'actuar com a agents cívics i informar la ciutadania sobre temes ambientals i de civisme. El projecte s'emmarca en un nou Pla d'Ocupació per fomentar l'educació mediambiental.

Fomentar el reciclatge de residus, l'estalvi d'aigua, la bona cinvivència o el respecte al mobiliari urbà són alguns dels objectius de la mesura que porta a terme el consistori, sota el patrocini del Servei Català d'Ocupació.

Algunes de les situacions en les quals intervindran implicaran informar de les infraccions, per exemple, quan el propietari d'un gos no reculli les defecacions de l'animal, quan es llenci una bossa a les escombraries fora de l'horari establert o bé quan un comerciant no plegui les caixes de cartró. L'objectiu és que els agents ofereixin informació "per corregir les infraccions" per tal que la ciutat "sigui més cívica i estigui més neta".

Els nous agents, que van començar les seves tasques a principis d'octubre, han visitat l'abocador de Pedret i Marzà, per "prendre consciència de la importància de reduir els residus i de fer-ne una recollida selectiva". També van visitar la planta de la Fundació Altem del Far, on es fa el triatge del paper, el cartró i els residus voluminosos, així com la planta de tractament de matèria orgànica d'Olot o el mercat municipal, l'hospital i el centre penitenciari.