A mig matí d'un dissabte, a l'àrea de descans de l'Ap-7 situada a escassos centenars de metres de la sortida de Girona sud en sentit França s'hi percep una febril activitat. Els vehicles s'aturen i homes sols es dirigeixen a la zona enjardinada que envolta l'àrea de recés. S'endinsen entre els arbustos que separen l'asfalt d'un camí boscà i desapareixen durant una estona. Algú malpensat relacionarà les misterioses entrades i sortides amb l'exercici de la prostitució. No és el cas. Aquesta àrea de descans de l'autopista és un dels punts marcats per a la pràctica del cruising: trobades anònimes entre homes en espais públics, no remunerades i amb finalitats sexuals.

"La gent es troba i tenen sexe si volen. No és escandalós, perquè a les dues de la matinada en un parc només hi ha aquesta gent. Tampoc té res a veure amb la prostitució. S'hi va a conèixer gent, també heterosexuals que busquen una escapada. Ha existit sempre, i a la Devesa de Girona el cruising s'hi practica des de fa cent anys", explica un empresari de Girona del sector de serveis enfocats al mercat homosexual. És arriscada una trobada amb desconeguts en una platja aïllada, en un bosc o un parc a les fosques? "A vegades hi ha baralles i insults". Són espais vigilats? "La policia hi va de tant en tant".

Al web gironagay.com trobem ressenyats els dos indrets esmentats en un mapa de les zones on es donen cita els aficionats a aquesta pràctica, que afegeix cert regust de clandestinitat a un fet -sexe consentit entre adults- que no té res d'irregular. És clar, sempre que el municipi no compti amb normatives que prohibeixin explícitament les relacions en espais públics: l'estiu passat pobles com ara Tossa de Mar van estrenar ordenances d'aquesta mena, que han aixecat reaccions menys irades que iròniques entre els ciutadans. Certament, Tossa no apareix entre els indrets assenyalats, aportats pels internautes que en fan ús i distribuïts per divuit pobles de Girona.

L'única polèmica que comporta la pràctica del cruising és que de tant en tant genera algun aldarull, i també queixes veïnals. Com a exemple del primer cas, el febrer passat la policia local de Calonge va donar l'alto en un control a un home que sortia amb el seu cotxe d'una pineda pròxima a una platja entre Sant Antoni i Platja d'Aro. Els agents havien rebut l'avís que un home despullat esvalotava la zona. El van localitzar: anava begut. Al vespre els agents hi van tornar per controlar que no hi hagues més incidents i van intentar aturar un cotxe que rondava per la zona. El conductor va accelerar i va fugir, cosa que va donar lloc a pensar que amagava alguna cosa. La persecució va acabar a Platja d'Aro, on l'home es va estavellar contra un senyal de trànsit.

A Figueres va donar-se, a principis d'estiu, un exemple de suspicàcia veïnal relacionada amb aquest afer, reconeix el regidor de Seguretat Josep Lluís Yécora. En comprovar que els moviments reportats pel veí estaven relacionats amb les trobades que tenen lloc a prop de l'estació de Renfe, se'l va tranquil·litzar. "No tenim constància oficial ni tampoc oficiosa que hi hagi cap conflicte. Encara que a alguns els pugui semblar estranya aquesta pràctica, és un tema que només afecta els qui ho fan", reflexiona l'edil. Recentment, el digital La Garrotxa preguntava al cap de la policia local d'Olot, Ignasi López, si la presència de dos punts de cruising a la ciutat -segons gironagay.com serien tres- comportava cap problema de seguretat. López va assegurar que ningú ha denunciat res.

El "dogging", menys visible

Òbviament, no tot són flors i violes en la pràctica d'aquesta modalitat de cacera sexual que es va popularitzar entre la comunitat gay californiana als anys 70. Un jove usuari d'una zona de cruising de Platja d'Aro reconeix haver passat por física, alhora que l'empresari gironí assegura que la manca de locals d'ambient gay a Girona fa proliferar aquesta pràctica, que té una rèplica en l'àmbit heterosexual -el dogging-. Curiosament, d'aquesta última modalitat trobem molt poques referències concretes a la xarxa. Existeix una plana dedicada a aquest fenomen que funciona com a lloc de trobada i organització de trobades a nivell local, però precisa registre a través del mòbil. Mentrestant a les platges -per motius obvis són més freqüentades a l'estiu-, a estacions de tren i d'autobús, lavabos i parcs públics, àrees de servei i boscos en el cas dels municipis d'interior, una modalitat de sexe furtiu queda fora de l'escàndol per la seva invisibilitat.