L'Observatori del Ter -que fa un seguiment mensual- acusa el govern de la Generalitat de maquillar les dades relacionades amb l'aigua que circula pel cabal d'aquest riu i assegura que durant molts mesos ha estat inferior al que preveu la llei.

El portaveu de l'Observatori del Ter, Albert Ruhí, va explicar que el descens del cabal circulant del Ter es va notar sobretot l'últim trimestre de 2009, un fet que provoca sorpresa als integrants de l'observatori perquè la dessaladora del Prat funciona des de l'estiu.

Albert Ruhí va recordar -en declaracions a Ràdio Girona- que la situació va ser extremadament crítica al desembre, quan segons dades de la mateixa Agència Catalana de l'Aigua el riu portava 2 metres cúbics per segon, una xifra equiparable al cabal que hi circulava durant el període més crític de la sequera.

El portaveu de l'Observatori del Ter va acusar la Generalitat de fer trampa perquè suma l'aigua que porta el riu amb la que circula per la séquia Monar. Ruhí va argumentar que "no es pot dir cabal circulant a un cabal que no circula per la llera, si ho portes a l'absurd seria com comptar que el que passa pel clavagueram de Girona és cabal del riu Ter".

Ell mateix va afegir que "de fet, ells -la Generalitat- implícitament ho reconeixen a la seva web perquè es veu com el cabal del riu Ter és el que consta a l'estació del Pont de la Barca, el que passa per allà i no pas cap suma o cap cosa estranya que pogués resultar de sumar i d'intentar inflar aquesta xifra".

A part d'aquesta qüestió, l'Observatori del Ter ha rebut amb escepticisme l'anunci del conseller de Medi Ambient i Habitatge assegurant que s'està transvassant menys aigua del Ter a l'àrea metropolitana de Barcelona i que aquest any el cabal que portarà el riu arribarà als 3,7 metres cúbics per segon.