dissabte política 2.0

Hi ha molts polítics que han fet una clara aposta per bombardejar la xarxa amb les seves reflexions, propostes, defenses, diatribes i fotografies. Molts polítics intenten combinar la seva projecció en mitjans de comunicació tradicionals, amb una presència notable a Internet a través de blocs, vídeoblocs i xarxes socials com Facebook, Twitter... Però altres, directament, confien als bits tota la seva projecció política, seguint els dogmes d'apòstols tecnològics que anuncien la fi del poder mediàtic i veuen la xarxa com l'arma per acabar amb la suposada tirania del titular, de la interpretació periodística i del poder de les empreses de comunicació públiques i privades. Aquests últims menyspreen el joc tradicional entre política i periodisme i mai perden l'oportunitat de proclamar, amb posats de revenja, la fi d'aquest ofici. Tindran raó? Si en tenen triomfaran. En cas contrari, se la fotran.

diumenge tecnologia útil

A la salut pública catalana s'està produint una revolució tecnològica silenciosa -massa silenciosa, crec jo- encaminada a millorar l'atenció al pacient. En tenim dos exemples recents. La posada en funcionament de l'avís de visita mèdica via SMS que han implantat a l'hospital Trueta de Girona i el lector d'infrarojos -per a targetes mèdiques- que han posat a les consultes del mateix hospital i que adverteixen a l'ordinador de cada metge de l'arribada del pacient. L'avís de cita via SMS que reben els usuaris 3 dies abans de la visita, servirà -segons les primeres proves que han fet- per reduir a la meitat l'absentisme de les visites externes d'aquest hospital, actualment situat entre el 17% i el 20%.

dilluns el diable sostenible

Enric Pardo, un dels regidors més coneguts de l'Ajuntament de Girona, ho deixa. No es presentarà a les properes eleccions municipals. El diable sostenible desapareixerà de l'escena municipal. Amb independència de les percepcions epidèrmiques, l'ecosocialista dóna una lliçó a aquells que sovint acusen tots els polítics de voler-se perpetuar i a aquells que es perpetuen. Haurà agradat o desagradat la seva gestió, però com a mínim hi ha hagut gestió i un final coherent.

Sóc testimoni, encara que la reserva professional no em permet posar-hi noms i cognoms, que Pardo va ser atacat des del minut zero del pacte tripartit a Girona: Pardo té Girona bruta, Pardo vol que la ciutat s'ompli de plagues carregant-se els plaguicides, Pardo ha matat les flors i ha posat arbustos, Pardo planeja treure les poques fonts ornamentals de la ciutat... No percebo res d'això! Sí, en canvi, encerts i errors, però sobretot una coherència amb la ideologia de la seva formació, que -insisteixo- agradi o no governa també la ciutat perquè el PSC no té majoria. Iniciativa per Catalunya ha intentat desenvolupar, des de la seves regidories, la seva política i el seu pensament. Mai han enganyat a ningú. Una altra cosa és que hagi sorprès i desconcertat a molts que desconeixien el seu ideari, i irritat a altres amb un pensament oposat.

dimarts RENOVA'T, SI POTS

El Pla Renova't de portes i finestres impulsat per la Generalitat ha resultat un autèntic desastre. En menys d'un mes s'han gastat tots els diners que la Generalitat havia previst. Una visita avui al web de la Generalitat per poder accedir a aquest ajut em despatxa amb la següent informació: "L'Institut Català d'Energia informa que s'ha exhaurit el pressupost per al Pla Renova't de Finestres, obertures i proteccions solars 2009-2010 per a particulars". Desgavells com aquest solen passar quan es governa pensant més en els titulars que en la solidesa i possibilitats d'un projecte.

dimecres LLaNÇAR LA TOVALLOLA

Jordi Cabezas, alcalde de la Jonquera, i suposo que molt al seu pesar, cap visible de la lluita contra la prostitució de carretera, ha decidit llançar la tovallola. Deixarà d'aplicar l'ordenança contra la prostitució al carrer. Cabezas s'ha trobat molt sol en la seva croada. Amb unes administracions que no li han donat suport i, finalment, amb una sentència judicial que l'obliga a donar permís perquè una empresa, amb passat i present tèrbol, construeixi i exploti una casalot de putes al seu poble. Les administracions espanyola i catalana fa molts anys que miren cap un altre costat sense atrevir-se a reaccionar contra un problema que no té a veure amb la prostitució com a ofici bimil·lenari, sinó que abraça l'explotació sexual, les xarxes mafioses i l'esclavitud.

DIJOUS PLANS URBANÍSTICS

Els plans urbanístics que estan aprovant actualment els ajuntaments i la Generalitat de Catalunya tenen, des de la meva modesta opinió, molt poc recorregut en l'aspecte de creixement residencial. Són uns plans que es fan pensant més en l'anterior etapa econòmica que en l'actual.

Avui, Urbanisme ha aprovat els plans de Roses i Blanes. Blanes preveu construir en els propers anys -no sé quants- 5.000 habitatges, i a Roses una quantitat igualment important. Resulta difícil creure que en els propers anys es construeixi tot això, quan els mateixos promotors no preveuen tornar a construir fins que d'aquí cinc, sis, set anys... s'hagin venut tots els excessos del passat. Tot fa pensar que quan es puguin desenvolupar aquests plans, Blanes i Roses tinguin altres objectius.

divendres ulls de poll

El director general de Pesca de la Generalitat afirma que el ministeri de Medi Ambient ha trepitjat massa ulls de poll en el procés de creació de la reserva marina de les Illes Formigues. Martí Sans considera que és difícil fer veure al territori que una reserva inicialment demanada pels pescadors per a 300 hectàrees, s'acabi multiplicant per 10. Sans, però, assegura que és qüestió de dies que hi hagi un acord entre les parts visceralment enfrontades des de fa mesos.