Els ajuts que la Generalitat destinarà als municipis afectats pel temporal de neu del passat 8 de març aniran des dels 70.000 euros que rebrà l'Ajuntament de Girona -la quantitat màxima fixada- fins als 3.600 euros previstos per Vilaür. No obstant això, aquestes xifres són imports màxims. El total de municipis beneficiaris per sufragar les despeses extraordinàries seran 143 pobles a la província, i set més que es troben al Maresme. Aquestes ajudes són per als municipis que van patir un tall de subministrament elèctric de més de 24 hores amb perjudicis per a un mínim del 25% de la població i que com a conseqüència fos "impossible la prestació dels serveis bàsics i obligatoris que corresponen". La finalitat d'aquesta línia és, per tant, el rescabalament de les despeses sobrevingudes per atendre les actuacions derivades del temporal, com per exemple el lloguer de generadors d'electricitat, la compra de subministraments diversos, com aliments o productes d'higiene, o la neteja de vies urbanes.

L'Alt Empordà, amb 54 municipis, és la comarca que aplega més ajuntaments afectats que rebran part dels ajuts, seguit del Baix Empordà amb 36 i el Gironès i la Selva amb 25 i 23 ajuntaments respectivament. Tots aquest imports marcats publicats ahir al DOGC són els imports màxims als que ?opten cobrar els ajuntaments afectats.

Els acaldes mouen fitxa

L'alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria, explicava ahir que aquest ajut és "del tot insuficient" ja que el municipi pot rebre fins a 16.948 euros de subvenció quan la factura de netaja de vials "supera els 14.000 euros". Durant el Consell d'Alcaldes de dimecres, Santamaria va proposar, i no l'alcalde de Fornells com deien ahir erròniament, que les línies elctriques se soterrin al seu pas per carreteres i vials. "Un tronc l'apartarà una màquina, però un cable de mitja o baixa tensió no el tocarà". Per la seva banda, des de Fornells, en Gabriel Casas, apuntava que els 8.400 euros són "molt poca cosa" per pagar les factures que pugen per sobre dels 30.000 euros. "No puc estar content", sentenciava.

Tanmateix, l'alcalde de Bescanó, Xavier Soy, demanava a Interior territorialitzar el Cecat i el 112, ja que "quedes parat quan truques al 112 amb les preguntes que et fan". La resposta del secretari d'Interior, Joan Boabda, segons Soy, va ser el silenci. "Qui calla, otorga", va sentenciar.

D'aquesta manerta, els aclades del Gironès van posar sobre la taula, durant el Consell d'Alcaldes amb representants del Govern, una sèrie de propostes amb l'objectiu de millorar la reacció en el cas d'un nou temporal.

Per altra banda, el grup ERC proposarà al Congrés dels Diputats la reforma de la llei d'ordenació elèctrica, també coneguda com a llei Piqué, per possibilitar la intervenció pública de la companyia Endesa si no garanteix la inversió i la qualitat del servei exigides.

I per part de la Comissió Nacional d'Energia (CNE), aquesta ha anunciat que ha demanat a Endesa i Red Eléctrica de España informació complemenatària sobre les apagades de Catalunya com a continuació dels tràmits corresponents a l'expedient informatiu obert a les elèctriques.