El núvol de cendra procedent del volcà islandès Eyjäfjalla continua paralitzant els aeroports de bona part del continent europeu. La companyia aèria Ryanair va optar ahir per cancel·lar tots els vols d'aquest dissabte a la tarda vespre amb sortida de l'aeroport de Girona per l'amenaça del núvol de cendra volcànica. Els vols suspesos eren els que anaven amb destinació a Marràqueix, Granada, Madrid, Cagliari, Porto i Roma, els únics trajectes que encara restaven operatius.

L'últim avió que es va enlairar ho va fer a un quart de vuit del vespre d'ahir en direcció a la localitat italiana de Trapani. Per la seva banda, la companyia desconeix encara quan es reprendran les rutes aèries. A l'aeroport de Girona es van viure alguns moments de resignació tot i que els passatgers són conscients que es tracta d'un desastre natural i que no s'hi pot fer res. Val a dir que ja hi havia qui buscavan alternatives per fer el viatge com desplaçar-se en autobús o en vaixell. Abans de prendre aquesta decisió, la companyia havia decidit cancel·lar un total de 70 vols, una xifra superior respecte als 57 del divendres a causa en part al fet que la companyia irlandesa decidís anul·lar la ruta amb la regió del nord d'Itàlia.

El Prat fa un comitè de crisi

Per altra banda, Aena va informar també sobre la cancel·lació ahir de 1.937 vols a tot l'Estat espanyol a causa del núvol de cendra. Una de les recomanacions especials que transmet Aena és que els passatgers es posin en contacte amb la seva companyia aèria abans d'anar als aeroports afectats. Per la seva banda, a l'aeroport del Prat, al llarg d'ahir es van cancel·lar un total de 138 vols a causa dels efectes del núvol. Ryanair, que vola des de Girona, Reus, Palma de Mallorca, Perpinyà, Montpeller i Carcassona, ja ha anunciat que tots els vols queden cancel·lats en principi fins dilluns.

Per fer front a la situació, l'aeroport del Prat va constituïr ahir un comitè de crisi en previsió que es puguin produir més complicacions a causa del núvol de cendra que afecta el trànsit aeri al centre i al nord d'Europa. Segons fonts d'Aena, el comitè de crisi està ?presidit pel director de l'aeroport, Fernando Echegaray, i està format per representants de les companyies aèries, handling i dels cossos de seguretat presents al Prat (Guàrdia Civil, Policia Nacional i Mossos d'Esquadra). El comitè es va crear com a "mesura preventiva", "en espera del que pugui passar en les pròximes hores".

El núvol de cendra del volcà islandès, que està paralitzant el trànsit aeri de mig Europa, ha obligat també a ajornar indefinidament el viatge que el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, havia de fer al Quebec per signar un seguit d'acords per refermar les relacions econòmiques i institucionals entre Catalunya i el Quebec. Carod-Rovira havia de presidir a partir d'aquest dilluns la signatura de diversos acords de col·laboració en matèria biotecnològica, de ciències de la salut i de joventut, pronunciar la conferència "Catalunya, una nació amb valor afegit", i participar en el comitè mixt Catalunya-Quebec, que aprovarà el pla de treball pels propers dos anys.girona |acn/ddg