Endesa manté actualment un dispositiu de 1.000 persones per reparar abans de final de mes la xarxa elèctrica afectada pel temporal de neu i vent que es va produir el 8 de març, i que va deixar sense llum fins a 458.000 abonats, la majoria a la demarcació de Girona.

A mitjans de maig, la companyia elèctrica va retirar els últims generadors que va instal·lar amb motiu del temporal i preveu complir el termini de completar la reconstrucció de la xarxa per al 30 de juny, segons van informar fonts de l'empersa elèctrica.

El 70% de la mitja tensió reparat

Fins ara, s'ha reparat de manera definitiva el 70% del total de la xarxa de baixa tensió, el 75% de les línies de mitjana tensió i el 90% de la d'alta tensió, va explicar el director d'Endesa a la Catalunya Oriental, Francisco Vizcaíno. El cost total ascendirà a 70 milions d'euros.

Endesa reforçarà el control de la xarxa elèctrica a Girona aquest estiu amb l'objectiu d'evitar apagades a la demarcació, que durant el període de vacances triplica la seva població. El dispositiu especial es posarà en marxa a partir de juliol, una vegada finalitzi la reparació de la xarxa afectada pel temporal.

L'elèctrica reclama la MAT

En una conferència pronunciada al Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, el director general d'Endesa a Catalunya, Josep Maria Rovira, va insistir en la necessitat de construir més infraestructures d'alta tensió a les comarques de Girona, asseverant que amb la línia de Molt Alta Tensió (MAT) els efectes del temporal de març s'haurien solucionat "en dos dies".

"El 30 de juny estarem igual que abans de la nevada", depenent de la línia de 220kV de Red Eléctrica de España (REE) Vic-Juià, va lamentar Josep Maria Rovira. "Tenim la voluntat i la capacitat econòmica per construir infraestructures", va asseverar, i va posar ?l'exemple dels 20 milions d'euros previstos per a xarxes de 132kV que Endesa desplegarà a partir del tram de la MAT a la seva arribada a Bescanó -previst per després de l'estiu.

Aquest estiu, helicòpters recorreran les esteses elèctriques més conflictives per tal de realitzar anàlisis termogràfiques de les línies i evitar avaries. També s'habilitarà un canal de comunicació amb alcaldes i autoritats en cas d'incidència, així com també un pla d'emergències local per definir on col·locar els grups electrògens en cas de caiguda del subministrament.

La Generalitat de Catalunya té previst fer públics en els pròxims dies els resultats dels expedients que es van obrir a 16 companyies elèctriques -entre les quals hi ha REE i Endesa- després del temporal de març, que hauran de definir si existeixen responsabilitats de les empreses sobre l'estat de la xarxa o sobre la gestió de l'emergència.