Sant Joan és una data marcada amb vermell al calendari dels Bombers pel perill que la suma de factors que es barregen en aquesta data suposa per la feina dels efectius de la lluita contra el foc. Calor, petards i sequedat del terreny són un combinat explosiu i no cal anar massa enrera per tenir-ne una prova.

Si bé l'any passat els bombers van haver de mobilitzar-se per apagar un incendi que cremava a Begur i que va obligar a desallotjar diversos veïns de casa seva, enguany la cosa ha estat més tranquil·la i de moment les incidències no passen de simples ensurts. Però els Bombers tenen clar que no s'hi val a abaixar la guàrdia i els mapes de risc d'incendi així ho demostren.

La informació per valorar el risc d'incendi forestal resulta de l'anàlisi de diferents fonts: mostreig de vegetació, índexs meteorològics de risc, models de combustibles forestals, situacions meteorològiques, pluviometria, índexs de vegetació per mitjà d'imatges satèl·lit i experiència del personal tècnic sobre el territori. Les dificultats per elaborar i mantenir un sistema d'avaluació del risc d'incendi forestal provenen de la multiplicitat de les variables a tenir en compte, de la complexitat de l'accés a les dades i de les diferents resolucions espacial i temporal de cadascuna d'aquestes variables que configuren l'anàlisi del risc.

En aquest sentit, el mapa que cada dia actualitza el departament de Medi Ambient de la Generalitat destaca que hi ha diverses zones forestals de les comarques gironines que presenten risc moderat d'incendi forestal.

L'Alt Empordà és una de les zones on el risc està en fase més alta però també les comarques del Gironès i la Selva presenten un risc moderat d'incendi. El motiu és que en aquestes tres comarques s'hi concentren algunes de les principals zones boscoses de la demarcació, com ara l'Albera (a l'Empordà) i les Gavarres i les Guilleries (a Gironès i Selva).

De moment la situació no passa de preocupant perquè la graduació que dóna Medi Ambient al risc de foc es divideix en una escala de cinc nivells i no hi ha cap àrea de la demarcació de girona que superi el tram més baix (arreu del país tan sols el Segrià i la Ribera d'Ebre estan un punt per damunt). De tota manera, des de fa setmanes totes les precaucions estan activades, els efectius mobilitzats i la consigna és que no val a badar.