Les relacions matrimonials trencades no s'escapen de les dues paraules omnipresents en els temps que corren: "crisi econòmica". L'única Associació de pares separats de les comarques gironines dóna fe de la incidència dels problemes econòmics en les separacions i aporta una dada que ho deixa clar: el 2009, l'entitat va rebre un 70% menys de consultes per tirar endavant un procés d'aquest tipus i la majoria s'interessaven per la manera més barata de divorciar-se.

Les dificultats econòmiques no només han posat fre a separacions i divorcis, sinó que també han complicat la vida a aquelles persones que ja estan separades; especialment si tenen fills i la hipoteca d'un habitatge d'on van marxar, que han d'afegir al llo-guer de la seva vivenda actual. Un cúmul de coses que, en els darrers mesos, ha portat més d'una persona a haver de recórrer al Banc d'Aliments perquè els seus ingressos no arribaven per comprar menjar. El president de l'Associació de pares separats de les comarques gironines, Enric Jiménez, descriu aquesta situació i apunta que normalment s'intenta ocultar a l'entorn.

Convivències forçades

Ell mateix explica que la crisi ha provocat "convivències forçades per raons econòmiques perquè un de sol no pot assumir les despeses i viuen a la mateixa casa, un a cada habitació"; però també assegura que una situació com aquesta no se sosté massa temps i que les parelles acaben separant-se. Per aquest motiu, des de fa més d'un any la consulta més freqüent que rep l'associació és com abaratir la separació.

Per reduir la despesa al mínim, l'associació recomana adreçar-se al servei de Mediació familiar que ofereix la Generalitat i posa en contacte els afectats amb professionals que col·laboren amb l'entitat.

El president de l'Associació de pares separats de les comarques gironines xifra en prop de 5.000 euros la despesa inicial que ha d'assumir algú quan se separa i deixa l'habitatge que compartia amb la seva exparella.

Enric Jiménez desglossa aquesta quantitat en uns 1.800 euros per pagar el lloguer del primer mes del pis nou i la fiança que el propietari sol demanar a Girona, entre 1.500 i 2.000 euros per cobrir la minuta de l'advocat i uns 200 més per al procurador; al que cal afegir les despeses que generen la manuntenció que pertoqui o la part de la hipoteca de la vivenda anterior, a més del cost de mantenir-se un mateix.

A la càrrega econòmica, Jiménez hi afegeix el desgast emocional i remarca que "el problema de la separació es pateix els primers tres anys, sobretot per qui marxa i ha d'aprendre a viure sense el seu fill cada dia" -en cas de tenir-lo.

Quatre anys assessorant

Enric Jiménez va crear l'Associació de pares separats de les comarques gironines, que representa tant pares com mares, l'any 2006. El seu web separatsgi.entitatsgi.cat es va acostant a les 30.000 visites i, durant els primers sis mesos del 2010, l'organització ja ha rebut prop de 200 consultes de gironins que volen posar fi al seu matrimoni.

El president de l'entitat insisteix que ofereixen informació sobre els drets i els deures dels pares i les mares. Jiménez destaca que, sobretot, "lluitem pels drets dels infants perquè normalment s'utilitzen per atacar l'exparella". I a aquests col·lectius encara hi suma el dels avis, ja que la majoria de vegades també resulten afectats pel divorci i deixen de veure els néts amb regularitat.

L'associació assessora de manera gratuïta i facilita l'accés a advocats especialistes en assumptes de família, a mediadors de conflictes o a l'obtenció de suport psicològic; així com també publica informacions d'interès al seu web i utilitza aquest espai per resoldre dubtes. A més a més, també és possible trobar fulletons informatius de l'entitat en alguns centres cívics de la ciutat de Girona.