Balanç negatiu. Aquest és el denominador comú que tenen la majoria de confraries de pescadors dels principals ports de la Costa Brava a l'hora de valorar com està anant la temporada de pesca d'enguany i comparar-la amb la de l'any passat.

Excepte en comptades excepcions, els principals ports pesquers de la demarcació de Girona han vist com els ingressos derivats de les vendes de peix han patit un pronunciat descens respecte al 2009. Tot i que és lògic pensar que la crisi econòmica es perfila com un dels principals factors que ha provocat la falta d'ingressos, els patrons de les confraries remarquen que no hi ha un únic problema que hagi estat el causant d'aquesta davallada sinó que ha estat fruit d'un cúmul de circumstàncies que s'han agrupat al llarg d'aquesta temporada.

Així doncs, el perquè de la baixada d'ingressos en el que va d'any s'hauria produït segons les confraries per diversos factors a més de l'econòmic, com ara la poca afluència de determinades espècies de peix o el mal temps, que ha afectat les zones costaneres (amb temporals tant a l'hivern com a l'estiu) entre altres.

Un dels casos més extrems ha estat el de Blanes. Des de principis d'any i fins la primera quinzena de juliol, els pescadors van obtenir 700.000 euros menys de guanys que respecte al 2009, malgrat que el port va mantenir pràcticament el mateix volum de vendes. Segons el patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes, Eusebi Esgleas, aquesta manca d'ingressos va venir principalment per una caiguda de la demanda de peix per part del consumidor.

«La situació però, ha millorat a partir de la primera quinzena de juliol fins ara. En aquest últim mes hem tingut uns guanys de gairebé 400.000 euros però encara seguim molt per sota dels nivells de l'any passat», va assegurar Esgleas.

Un dels factors d'aquesta millora apareguda durant aquest últim mes ha estat en part la bona captura (i posterior venda) d'anxoves i sardines, «que s'han venut molt bé i ens han ajudat a remuntar una mica la situació». Tot i això, Esgleas va lamentar que aquesta remuntada no hagi estat suficient i que encara existeixi una diferència de 300.000 euros respecte a l'any passat, malgrat que tant el volum de captures com el preu del peix s'hagin mantingut en estàndards similars als del 2009.

A l'Alt Empordà les confraries també es troben en una mala situació. Al port de Roses atribueixen un descens de les vendes a la falta de peix blau, la tipologia que més es pesca a la zona. Des de la confraria asseguren que la temporada ha estat tan dolenta que fins i tot han hagut de baixar embarcacions franceses a buscar peix a les costes empordaneses perquè a la Costa Blava ja s'havien esgotat.

Pel que fa al port de Llançà, el secretari de la Federació Territorial de Confraries de pescadors de Girona, Francesc Fàbregas va qualificar de «molt dolenta» la situació que viu el sector pesquer de Llançà. Per a Fàbregas, el mal temps ha estat sens dubte el causant de la falta d'ingressos durant la temporada pesquera d'enguany.

«Amb els temporals que hi ha hagut aquest estiu ens ha estat impossible que totes les embarcacions sortissin a navegar. Només les grans barques han aconseguit sortir» va lamentar Fàbregas, que va posar de manifest la diferència de vendes que hi va haver respecte a l'any passat.«Només al port de Llançà portem 500.000 euros menys d'ingressos que l'any passat, per tant la diferència és evident», va assenyalar Fàbregas.

De cara al que queda d'any i a la temporada vinent, les previsions tampoc són gaire favorables tot i que les principals confraries gironines coincideixen a afirmar que si valor del peix i el preu del combustible de les embarcacions es manté com ho ha fet en aquests dos últims anys, la situació no serà tan dramàtica.