El Departament d'Acció Social i Ciutadania impulsarà una xarxa territorial de centres de promoció de l'autonomia personal i prevenció de la dependència que centralitzarà i coordinarà aquests serveis a cada vegueria. Aquests equipaments, que inclouen un centre a Girona, formen part d'un nou model de promoció de l'autonomia personal elaborat pel Departament. Els detalls d'aquest nou model els ha explicat avui la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, durant la clausura d'una jornada sobre autonomia i recerca clínica organitzada per la Fundació Arnau d'Escala.

El nou model crearà a cada vegueria un centre territorial de promoció de l'autonomia personal i prevenció de la dependència. Aquests equipaments coordinaran els serveis de promoció de l'autonomia personal a cada territori i oferiran informació de quins suports estan a l'abast de les persones per a mantenir les seves capacitats de decisió i d'actuació, i assessoraran de manera personalitzada i directa sobre l'adequada utilització d'aquests recursos.

Els centres també serviran com a punts d'aprenentatge, intercanvi d'experiències i millora pels professionals dels serveis socials a partir de l'estímul i promoció de la investigació.

La normativa vigent no garanteix suficientment la dignitat i els drets dels participants en la investigació biomèdica en éssers humans. Així ho indica la primera guia d'anàlisi destinada als comitès que valoren els aspectes ètics en les invesigacions clíniques en pacients que no es poden valer per si mateixos.

Concretament el manual constata que determinats punts de la legislació espanyola (articles de la llei de recerca bioètica o la norma de la Guia de bona pràctica clínica) no tenen en compte la dignitat dels possibles participants en la investigació biomèdica.

Segons el text, les normes actuals no especifiquen que el pacient del qual no es pot obtenir el seu consentiment hagi de tenir probabilitats fonamentades que obtindrà beneficis terapèutics que no es poden obtenir d'una altra manera.

També remarca que els estudis clínics dels quals no s'esperen beneficis directes per als pacients però sí per altres persones que pateixen la mateixa dolència només s'haurien de dur a terme amb el consentiment previ del subjecte que s'hi sotmet.

Malalts d'Alzheimer

En aquest sentit, el coordinador científic de l'Observatori d'Ètica Aplicada a la Intervenció Social de la Fundació Campus Arnau d'Escala, Joan Canimas, va posar com a exemple les persones que pateixen d'Alzheimer i va afirmar que una altra de les recomanacions més destacades del manual diu que els estudis clínics dirigits a persones incapaces d'atorgar el consentiment només s'haurien de permetre quan el pacient hagi autoritzat per escrit i abans de la incapacitat, la seva participació en els estudis. El document afegeix que en cas que el tipus de patologia no faci possible promocionar les voluntats prèvies en aquest tipus de recerca, l'autorització haurà de ser "molt prudent i exigent".

La guia, que porta per títol Autonomia i Recerca Clínica 2010 està impulsada conjuntament per la Fundació Campus Arnau d'Escala i l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), és pionera en l'àmbit de la investigació i recerca mèdica a Catalunya i consta de 42 recomanacions a l'hora de realitzar estudis clínics sobre persones amb deteriorament cognitiu. La inauguració es va fer al Parc Científic i Tecnològic i va comptar amb la intervenció de les conselleres de Salut i Acció Social, Marina Geli i Carme Capdevila.