El cànnabis s'ha convertit en una alternativa real per pal·liar un dels efectes més dolorosos de l'esclerosi múltiple. Una vintena de pacients de l'hospital Josep Trueta estan prenent de manera habitual un fàrmac derivat de la marihuana per reduir els espasmes i la rigidesa de la musculatura produïts per la patologia.

El medicament consisteix en un esprai que s'aplica de forma sublingual (perquè és sota la llengua on hi ha més capacitat d'absorció) i actua com a calmant del dolor que produeixen aquests espasmes. Els pacients del Trueta ja fa un any i mig que proven aquest producte en el marc d'una investigació internacional.

Segons assenyala el neuròleg de l'hospital i especialista en aquesta patologia, el doctor Lluís Ramió, "els resultats estan essent molt positius, ja que el 80% dels pacients gironins que han pres el medicament tenen menys rigidesa i en la majoria dels casos no es presenten efectes secundaris remarcables".

El fàrmac mitiga de forma considerable l'espasticitat, un dels símptomes més freqüents de l'esclerosi múltiple. Aquesta espasticitat està causada per la contracció incorrecta d'un o més músculs, fet que provoca espasmes o rigidesa. La majoria d'aquests símptomes es poden produir durant tot el dia i sense avisar, però és a la nit quan són més freqüents i intensos. Això repercuteix negativament en el descans nocturn, i a la llarga el dolor pot impedir que els pacients realitzin amb normalitat tasques diàries com ara caminar, asseure's, netejar-se o dormir.

Es calcula que la prevalència dels episodis espàstics arriba al 84% de persones afectades, i la sortida normal per pal·liar els seus efectes és a través de fàrmacs convencionals. No obstant això, hi ha diversos pacients que no toleren aquest tipus de medicaments, ja que els provoquen reaccions adverses. L'estudi ha comprovat que l'esprai de cànnabis (el nom científic del qual és delta-9-tetrahidrocannabinol) és realment efectiu en aquest tipus de pacients.

Per a Ramió, "el més complicat és seleccionar adequadament els pacients als quals els pot anar bé aquest fàrmac", i afegeix que "el fet que sigui un esprai és positiu perquè permet individualitzar i flexibilitzar el que es pren. A més, no s'ha demostrat una tolerància, de manera que no és necessari augmentar-ne la dosi".

Tot i que el producte encara no està a la venda, l'empresa catalana Almirall començarà a comercialitzar els esprais en els propers mesos. En aquest sentit, el doctor Ramió desconeix si es distribuiran només als hospitals o també a les farmàcies amb recepta mèdica. El que sí assegura és que els ?fàrmacs són efectius únicament en les persones amb aquesta patologia.

Dos estudis més

Aquest no és l'únic estudi que el Trueta està portant a terme per combatre l'esclerosi. El servei de Neurologia de l'hospital ha començat la seva participació en dos assajos clínics de dos fàrmacs que poden ajudar un grup de pacients a qui la malaltia els aparaeix entre els 40 i els 50 anys i els evoluciona de manera lenta i progessiva.

Per a aquests pacients no hi ha a dia d'avui un tractament eficaç. Es calcula que es troben en aquesta situació un total de 54 afectats a Girona.