Dos dels col·lectius més afectats per la llei antitabac viuen de forma diferent l'entrada en vigor de la normativa. Mentre els estancs veuen perillar el seu negoci, els locals d'oci nocturn creuen que podran obrir-se a nous clients.

Els estanquers preveuen un descens de les vendes d'entre el 10 i el 30%. "Aquesta llei ens afectarà enormement, pensa que la gent que fumava als bars ara no ho podrà fer i molta d'aquesta gent ja ens diu que no anirà a fora i deixarà de fumar", va explicar Joan López, estanquer de la Gremi d'Estanquers de Catalunya.

Al marge de les limitacions legals per als fumadors, als estanquers també els preocupa la pujada de preu del tabac. "Tot plegat ens pot perjudicar molt", es va lamentar.

La pujada de preus pot ser especialment nociva en el cas dels estanquers situats en poblacions frontereres. Moltes de les seves vendes provenen de ciutadans, sobretot francesos, que compren a Catalunya perquè el preu del tabac és més barat.

A més, el futur del negoci tampoc està gaire clar, ja que "tenim moltes limitacions a l'hora de vendre altres productes que no ?siguin relacionats amb el tabac", va explicar, López.

Per a l'entitat que agrupa els locals d'oci nocturn, Fecasarm, la llei té una cara i una creu. El seu portaveu, Joaquim Boades, va explicar que per una banda "la llei s'està complint molt bé i la gent està molt conscienciada", però per altra banda tem que "augmentin els sorolls de la gent que sortirà a fumar fora dels locals".

Malgrat tot, veu amb optimisme la nova etapa que comença. "Crec que podrem compensar la pèrdua de clients fumador", va explicar. "La gent a qui li molesta el tabac ara es quedarà més temps dins els locals".