Una veïna de Blanes ha denunciat al Defensor del Poble que les càmeres que ha instal·lat l'Ajuntament recentment per regular el trànsit li suposen una vulneració de la seva intimitat i, a banda, li destorben la visibilitat. Aquesta queixa, que va fer arribar al Defensor del Poble, ha tingut el seu efecte, ja que pocs dies després, el Síndic va entrar una instància per registre a l'Ajuntament de Blanes sol·licitant informació i també un informe sobre la instal·lació de les càmeres que ha col·locat l'Ajuntament pel municipi amb l'objectiu de controlar el trànsit.

En total, s'han col·locat 27 càmeres en diferents punts d'aquesta població selvatana, sobretot pel centre i els especialment conflictius pel que fa a embussos de trànsit, especialment en la temporada turística d'estiu. I una d'elles, tot i estar enfocada al carrer, és la que la veïna, segons ha pogut saber aquest diari, tindria a tocar de casa seva i la que considera que li vulnera la seva privacitat.

D'altra banda, el consistori ha entregat el seu informe al Defensor del Poble, autoritat de l'Estat que s'encarrega de garantir els drets del ciutadans davant de possibles abusos d'ens governamentals. I on l'Ajuntament de Blanes assegura que no es tracta d'unes càmeres de videovigilància, sinó que només estan col·locades per poder regular el trànsit i, per això, no tenen cap tipus de possibilitat de moviment i, per tant, el que enfoquen només és el carrer.

Aquesta queixa també es va fer sentir en l'últim ple de la corporació local de Blanes celebrat al desembre i el consistori va fer servir el mateix argumentari amb el qual hauria contestat a la petició d'informe del Defensor del Poble.

Aquestes càmeres s'han acabat d'instal·lar fa molt pocs dies i, de fet, encara no estarien en funcionament, però en breu sí, ja funcionaran i han de servir per evitar les cues de vehiclies en èpoques concretes, ja que aquestes càmeres connectades a la central de la policia local, que podrà tenir un control i alhora manejar també els semàfors d'aquests sectors a través de la fibra òptica, poden posar-los en verd o vermell segons convingui.

Aquest elements pel control del trànsit estan inclosos en el projecte Infraestructures de telecomunicacions de fibra òptica per l'enllaç de diverses dependències municipals i altres equipaments; entre ells, la caserna de la policia local des d'on es controla tot. Costen uns 360.000 euros i estan finançats pel Pla Zapatero, el Fons Estatal d'Ocupació i Sostenibilitat Local.

Lloret també posa càmeres

El municipi veí de Blanes, Lloret de Mar també s'ha decidit a regular el trànsit, sobretot per evitar les aglomeracions de l'estiu, a través de càmeres, semàfors nous i panells informatius i amb el mateix objectiu de Blanes, el control del trànsit al municipi. Una tasca, com a Blanes, es durà a terme en breu i des d'una central instal·lada a la caserna de la policia local. Aquest és un projecte, com a la localitat veïna, finançat amb 1,2 milions d'euros pel nou Pla Zapatero (Fons Estatal per a l'Ocupació i la Sostenibilitat Local) i té com a finals d'any la data límit per poder-se instal·lar. A banda, però, a Lloret de Mar també s'han col·locat uns panells que també informaran del trànsit, així com també de les places lliures de pàrquing que hi ha a la població selvatana.