els agents rurals controlen l'espai del Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter.Agents rurals a l'interior de les instal·lacions de l'antiga base militar, on hi ha jocs clandestins.L'antiga barraca dels pescadors. Control a quads i motos perquè passin pels camins autoritzats.

Els Agents Rurals han detectat partides clandestines de paintball i d'airsoft en ple Parc Natural del Montgrí. Els esportistes aprofiten les instal·lacions de l'antiga base militar americana Loran-C de l'Estartit per recrear batalles durant la nit. Els dos jocs es basen en la simulació militar. Els competidors van equipats amb roba de camuflatge i porten pistoles que disparen petites boles de plàstic o pilotes de pintura. El cap dels Agents Rurals al Baix Empordà, Jordi Romeu, ha explicat que aquests grups cometen dues infraccions perquè necessiten permís per fer un esport organitzat en zona protegida i perquè entren en terrenys que són propietat del Ministeri de Defensa i no d'ús públic.

Les instal·lacions de l'antiga base militar Loran-C s'han convertit en el lloc idoni per a la simulació militar. Durant la nit, hi ha grups aprofiten aquest espai que actualment està abandonat per organitzar partides clandestines de paintball i airsoft. Els dos esports tenen la mateixa base, es tracta de dividir-se en equips i desplegar estratègies militars per aconseguir guanyar la batalla. Els jugadors van equipats amb roba de camuflatge i duen armes, simulades. Unes, les de paintball, disparen boles de pintura i el rival queda eliminat quan alguna bala el taca. Les d'airsoft són petites boles de plàstic.

Els Agents Rurals han detectat que la tanca metàl·lica que barra el pas a les instal·lacions de la base militar no és suficient per evitar que aquests grups hi entrin. De fet, la porta posterior, a la cara est, que connecta la base amb l'edificació de control de l'antiga antena està oberta, de manera que accedir al seu interior no representa cap dificultat.

Jordi Romeu ha explicat que l'antiga instal·lació s'ha convertit en "un dels punts negres" al Montgrí. Els esportistes incorren en dues infraccions diferents. D'una banda perquè per fer una activitat esportiva organitzada en el parc natural cal un permís específic que aquests grups no tenen. A més, explica Romeu, utilitzen unes instal·lacions que són propietat del Ministeri de Defensa i no són d'ús públic.

Romeu assegura que segueixen la pista d'aquests grups per poder-los enganxar in fraganti i denunciar-los. Els Agents Rurals els podrien immobilitzar tot el material -les armes simulades, radars o altres elements militars- que es quedaria en dipòsit fins a la resolució de l'expedient. L'estació Loran-C era una de les bases més importants i avançades d'intervenció i seguiment de comunicacions del Mediterrani, que va funcionar fins el 31 de desembre de 1994 i fou abandonada el maig següent.

Des d'aleshores s'han convertit en unes instal·lacions degradades mentre es decideix què fer-ne i si van a terra o no.

Es Agents Rurals han afegit que la base militar i la barraca dels pescadors -una construcció propietat de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí que es troba a uns 800 metres de la base- també són un perill perquè grups de persones hi van a passar la nit i hi organitzen festes o barbacoes. Això converteix les dues zones en petits abocadors de deixalles i també en un perill per al risc d'incendis perquè a partir del 15 de març està prohibit fer foc a la zona del Montgrí. Per això, els Agents Rurals estan intensificant els controls per denunciar les persones que infringeixin les normes i per eradicar el problema.

Control dels vehicles

La intensificació de les tasques de vigilància i control al parc natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter també passa per inspeccionar les zones on alguns campistes acostumen a instal·lar-se de forma il·legal i, sobretot, per controlar l'accés motoritzat a la zona. No està prohibit que quads i motos passin per camins del Montgrí però han de ser pels habilitats, d'ús públic i que tenen quatre metres d'amplada.

Els Agents Rurals s'encarreguen de denunciar i immobilitzar les motos i quads que localitzen passant per pistes forestals o per camins no autoritzats. També als que "es diverteixen" en zones de dunes.