Les retallades del Departament de Salut han arribat a Tossa de Mar en la forma de desaparició de l'ambulància de la qual disposava la Policia Local. El servei va protagonitzar una agra polèmica fa quatre anys. Els metges del CAP es queixaven que la policia no els feia cas quan la sol·licitaven, però és que en aquells moments l'ambulància era un vehicle vell sense permisos. En plena precampanya de les municipals del 2007, el govern del PSC i ERC va subscriure un conveni amb el Departament de Salut mitjançant el qual es va aconseguir una moderna ambulància molt equipada que els agents podien fer servir quan l'isolament geogràfic de Tossa impedia que el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) hi arribés ràpid. Però ara el conveni ha acabat i l'Ajuntament va desfer-se dilluns del vehicle.

"El rènting que pagava Salut a través de la Corporació de Salut de la Selva-Maresme ha acabat i com que el 2008 vam aconseguir la presència durant les 24 hores d'una ambulància del SEM, el servei ja no tenia sentit", va explicar ahir l'alcaldessa de Tossa, Imma Colom (CiU). "De fet, estava infrautilitzada i l'havíem intentat vendre però era un vehicle tan car que ningú l'ha volgut", va incidir la batllessa. Per la seva banda, els Serveis Territorials de Salut a Girona van declinar oferir cap informació respecte a l'extinció del conveni.

Que un ajuntament disposi d'una ambulància pròpia no és habitual però a Tossa aquest vehicle es considera necessari pel relatiu difícil accés per carretera en aquesta vila. El 2007, els metges del CAP local van fer públic un dur manifest contra la policia perquè consideraven que la direcció del cos es negava a prestar aquest servei quan els metges el requerien. En aquell moment, el cos va explicar que el vehicle del qual es disposava en aquella data no tenia permisos i estava en molt males condicions i en cap cas podia mobilitzar-se per un servei que no fos una urgència vital. La polèmica, a escassos mesos de les eleccions de 2007, va fer aixecar les orelles a la que llavors era alcaldessa, Pilar Mundet (PSC), que va aconseguir esgarrapar a Salut una ambulància nova que va presentar la llavors consellera Marina Geli en una festiva tarda del mes d'abril. El fet que el servei no costa res a l'ajuntament no ha estat obstacle per a què el consistori n'hagi decidit prescindir, malgrat que l'ambulància del SEM, a Tossa les 24 hores, surt del municipi si alguna urgència propera així ho requereix.

Al cos de policia, però, estan amoïnats ja que l'ambulància era un vehicle més a mobilitzar no només en casos d'emergències mèdiques sinó també per a afers de seguretat ciutadana -estava logotipada com a vehicle policia i fins i tot comptava amb emissora, que ja ha tornat a mans de l'empresa que gestiona el pla Rescat a instàncies del departament d'Interior. Les dades oferides pel cos el 2007 indicaven que l'any 2005 l'ambulància local havia fet 119 serveis, i 67 el 2006. A més, el cos policial de Tossa compta amb formació per a emergències mèdiques. Però des de dilluns, que van dur-la al CAP perquè la buidessin, ja no hi poden comptar.