L'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro proposa a la Generalitat l'ampliació del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) de les Gavarres en el terme municipal en 515,76 hectàrees per arribar fins a les 646,58, superant fins gairebé el 500% les 130,80 hectàrees actuals, segons han explicat fonts municipals. Aquesta acció s'inicia gràcies a l'impuls de l'entitat local Grup de Natura Sterna, que el 2007 va aconseguir l'adhesió de tots els grups polítics municipals per aconseguir aquest objectiu. El president d'Sterna, Jaume Ramot, ha explicat que la intenció d'aquesta ampliació és la de "blindar els espais verds de les Gavarres que encara no s'han edificat al municipi". "L'ampliació de la protecció de l'EIN és una garantia que no s'edificarà en espais que no s'han tocat i evitarem que quedi en mans d'una possible decisió del govern municipal i davant de les grans pressions urbanístiques que hi ha", ha conclòs Jaume Ramot.

Les fonts municipals han explicat que fruit d'aquesta primera acció d'Sterna i els grups polítics, el 2009 l'Ajuntament, en col·laboració amb el Consorci de les Gavarres, va iniciar els treballs per definir els valors patrimonials, paisatgístics i naturals (geològics, faunístics, d'hàbitat, i flora) de la zona que es proposa incloure en l'ampliació de l'Espai d'Interès Natural. Aquesta zona té com a interès afegit la connectivitat amb el massís de l'Ardenya. I el lloc, afegeixen, conté els valors naturals que van motivar la declaració d'Espai d'Interès Natural del massís de les Gavarres en la resta de l'espai: hàbitats d'interès comunitari, com la sureda, i la presència d'espècies protegides, com la ginesta linifòlia. A més, hi ha espècies de fauna també protegides, com el duc, i elements patrimonials destacats com són fonts, megàlits i masos.

Els nous indrets reclamats per a l'ampliació del terme municipal de Castell-Platja d'Aro, en un context general amb abundants elements generadors de fragmentació dels hàbitats i d'efecte barrera, tenen un important efecte connector amb el riu Ridaura com a element vertebrador i distribuïdor dels fluxos ecològics. Destaquen, entre d'altres, sectors en què, malgrat el desenvolupament d'usos urbans i d'infraestructures, encara resten alguns espais on són possibles les connexions biològiques entre els massissos de les Gavarres i l'Ardenya.

Entre aquests sectors, les fonts municipals han citat especialment la zona forestal del Vilar enmig de la riera de Fanals i la riera dels Molins, que inclou hàbitats d'interès comunitari, com són suredes, vernedes i herbassars; i també l'espai forestal de la Teuleria entre el torrent de Canyet i el torrent de les Comes amb retalls d'alzinar, torrents i flora pròpia d'ambients humits.