La celebració de judicis amb el sistema de Tribunal del Jurat durant l´any 2010 va representar per a l´administració de justícia un cost de 257.000 euros, només a Catalunya. D´aquest import, 140.000 euros corresponien al pagament de despeses de quilometratge, hotels i dietes, mentre que els 117.000 euros restants van utilitzar-se per pagar les indemnitzacions als candidats.

Segons les dades facilitades pel Departament de Justícia, els 11 membres d´un tribunal popular –nou titulars i dos suplents– cobren una retribució diària de 67 euros mentre que la resta de candidats no seleccionats –un total de 19– reben 33,50 euros una única vegada.

A això cal afegir les despeses de viatge dels candidats i per les quals són compensats amb el pagament de 0,078 euros per quilòmetre si es desplacen fins a l´Audiència amb motocicleta o 0,19 euros per quilòmetre si ho fan amb cotxe. No hi ha dades respecte a les dietes i les nits d´hotel.

El cas del nadó mort

Mitjançant aquestes dades es pot arribar a la conclusió que el cas del pare acusat de matar el seu fill de 27 dies a Platja d´Aro ha suposat una despesa de 6.532,5 euros només amb les indemnitzacions als candidats. Cal recordar que el procés va començar el dimarts 31 de maig amb la selecció del jurat i va finalitzar dimecres passat amb la dissolució d´aquest per no haver arribat a un acord després de dos dies deliberant. Això implicarà que s´hagi de celebrar la vista una altra vegada des del començament amb l´elecció d´un nou tribunal popular.

El fiscal Enrique Barata indica que el cost real d´un Tribunal Jurat és molt superior i comença abans d´escollir-lo ja que s´han de movilitzar agents de policia per entregar les citacions als escollits, s´han de realitzar els qüestionaris i altres elements del procés de manera que la dedicació dels recursos és molt superior per celebrar uns judicis que un tribunal professional enllestiria amb un parell o tres de dies.