Un centenar de nens i nenes sahrauís passaran l'estiu a Girona acollits en famílies catalanes. Ahir va arribar un dels primers grups i avui a les dotze arriba l'altre. Tant els nens d'ahir com els d'avui han estat rebuts a Fontajau. Vénen de la regió de Tindouf.

Aquesta acollida és una iniciativa de l'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí i es repeteix cada any. Es titula "Vacances en pau". L'objectiu és que els nanos s'abstreguin de la situació de conflicte que viu el seu país, ocupat pel Marroc des de fa més de 35 anys.

Concretament els nens i nenes que passaran les vacances acollits en famílies de la demarcació de Girona vénen dels camps de refugiats de Farsia, una ciutat agermanada amb Girona des de 1997.

Aquesta és una de les zones més extremes del Sàhara amb temperatures superiors als 50 graus en ple sol. La vegetació hi és escassa o nul·la.

Els nens i nenes i fins i tot els seus pares han nascut en aquest entorn extrem. Al marge de la climatologia els camps de refugiats viuen una precarietat permanent a l'espera que es resolgui el conflicte i els refugiats pugin tornar al Sáhara ocupat pel Marroc.

A Girona els nens i nenes podran viure un estiu "occidental" i oblidar durant uns mesos la difícil situació que els ha tocat viure fent activitats, anant a la platja, a la piscina o jugant amb altres nens del país.

El proper 9 de juliol es farà la festa de benvinguda als infants sahrauís a les Comarques Gironines a Lloret de Mar.