La lactància materna dels nadons és una inversió per al dia de demà, en la salut dels fills i de les mares, però també en fermesa del seu vincle emocional. Aquesta afirmació pot resumir els motius de les persones defensores de l'alletament matern, a l'alça els últims anys després d'altres etapes en què va estar més desprestigiat. Gironines partidàries d'aquesta opció descriuen l'alletament matern com la millor experiència que viu una mare i reivindiquen el seu dret a donar de mamar els fills, per al que reclamen baixes maternals més àmplies i poder conciliar les vides laboral i familiar.

El Grup de suport a l'alletament matern de Girona va celebrar ahir a la tarda la seva trobada anual de divulgació al carrer, aquesta vegada a la terrassa d'un restaurant proper a la Devesa de Girona. Amb aquesta iniciativa, el col·lectiu -creat el 1996 i que fa dues trobades mensuals obertes al públic al CAP Santa Clara- acosta la seva activitat a la ciutadania i ofereix informació sobre les tècniques, els avantatges per al nadó i per a la mare, de com superar les dificultats i de la pràctica en general de l'alletament matern.

L'origen d'aquest grup s'ha de buscar a l'Hospital Doctor Josep Trueta, un centre hospitalari que l'Organització Mundial de la Salut ha distingit com a "Hospital amic dels nens" degut a la seva acció en favor de la protecció dels infants. En l'actualitat, el Grup de suport a l'alletament matern -obert a tots els pares i les mares de les comarques de Girona- està coordinat per la llevadora Laura Conejero i la infermera Maria Àngels Muntgé.

Una de les assistents a la trobada d'ahir, Mariona Pèlach, donava el pit al seu segon fill i es referia als estudis que demostren els beneficis de l'alletament per defensar la seva opció; a més d'afirmar que alletarà el seu nadó "fins que ell vulgui". Ella mateixa lamentava les dificultats per conciliar feina i lactància, explicant que ha hagut de demanar una excedència. En aquesta línia, Helena Vidal va reivindicar una baixa maternal que s'ajusti al temps de lactància. Per a Susan Ros, l'alletament és "la millor experiència de ser mare"; una opinió que Laura Flores va refermar, tot remarcant els beneficis que comporta per a la salut.