La Generalitat de Catalunya ha tornat a donar la raó a l'Ajuntament de Lloret de Mar en el conflicte obert de delimitació que aquesta població té amb Tossa de Mar. El procés, però, encara no està acabat, de manera que després d'aquest nou dictamen, l'alcaldessa de Tossa assegura que tornaran a recorre la decisió perquè continuen pensant que la solució més correcta és la seva.

El nou dictamen del departament de Governació està basat en informes de la Comissió de Delimitació Territorial i un dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, data de l'11 de juliol i ha estat publicat al Diari Oficial de la Generalitat fa molt pocs dies. Cal recordar que els dos ajuntaments mantenen un conflicte des de fa mesos per diversos trams de la seva delimitació, malgrat que sobre la gran majoria ja estan d'acord. Els punts de desavinença entre els dos municipis es devien a raons històriques i bàsicament se situaven a la vall de la Fermia. En aquest sentit, el conflicte es va iniciar quan Tossa va descobrir fites històriques que traçaven la separació dels municipis basant-se en accidents geogràfics i no en línies artificials. Durant tres anys un pèrit de camins de Tossa es va dedicar a refenciar les més de 40 fites marcades en un mapa de Tossa datat del 9 de juny de 1799. Aquest treball, però, només va servir per posar d'acord els dos municipis en algunes fites.

En no arribar a un acord en la totalitat de trams, el departament de Governació de la Generalitat es va veure obligat a intervenir i després d'estudiar tota la documentació va decidir triar la versió de Lloret, que apostava per les línies rectes i coincidia amb el darrer atermenament realitzat el 1981.

L'Ajuntament de Tossa, però, va decidir recorre la decisió i aportar nova documentació i ara Governació ha tornat a donar la raó a Lloret, de manera que queda esgotava la via administrativa. El procés, però, no està finalitzat i si algun dels dos ajutaments no hi està d'acord podrà interposar recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en el termini de dos mesos de la seva publicació.

De fet, això és el que pensa fer l'ajuntament de Tossa de Mar. "Encara ho hem d'estudiar, perquè no ens ho han notificat, però la idea és que recorrerem allà on faci falta", va afirmar l'alcaldessa Gisela Saladich.

Des de Tossa continuen afimant que la seva aposta, basada en fites històriques hauria de ser la correcta. "Ens estranya que no facin servir el nostre, perquè és la històrica. La de Lloret és molt més moderna, del temps de la Guerra", va afirmar Saladich. "Els nostres tècnics ens diuen que el traçat correcte és el nostre, perquè segueix el traçat històric i està sustentat en documentació molt antiga", va afegir Saladich.