El nombre de càncers de mama que es van detectar l'any 2010 a la regió sanitària de Girona va ser inferior a la mitjana de casos registrats al conjunt de Catalunya. En total, el programa de detecció precoç d'aquesta malaltia va comptabilitzar 88 càncers de mama a les comarques gironines, fet que suposa més de tres casos per cada mil dones que es van fer les proves mèdiques. Això significa que a la demarcació l'any passat es va detectar gairebé un cas menys de càncer que a tot Catalunya, on la incidència d'aquesta patologia va ser de 4,24 per cada 1.000 dones.

El conjunt del territori català té una taxa de supervivència, cinc anys després del diagnòstic, del 81%, dos punts per damunt de la mitjana a la resta d'Europa, que és del 79%, segons dades facilitades pel Departament de Salut. També constata que el càncer de Mama, el més freqüent en les dones catalanes, amb prop de 5.100 casos anuals, fet que suposa gairebé el 30% dels tumors que es diagnostiquen en pacients femenines. Des de 1995, la taxa de mortalitat s'ha reduït en un 2,7% anual, gràcies en part a la detecció precoç.

El doctor Joan Albanell, membre del programa de detecció precoç del càncer de mama de l'hospital Santa Caterina de Girona, va posar de manifest que durant el 2010 es van cridar 40.000 dones per fer-se la mamografia a les comarques gironines, de les quals 25.000 (el 64%) va acostar-se fins la consulta.

Amb això, el doctor Albanell va voler destacar l'enorme importància que té detectar a temps la malaltia. La clau que fa possible el programa de detecció precoç és la mamografia. Albanell va recalcar que aquesta prova és "vital" per trobar a temps la malaltia i prevenir futures complicacions. En aquest sentit, va afegir que "la mamografia no es pot obviar mai, és l'única prova que permet veure els primers indicis de la malaltia".

El cribatge que porta a terme el programa de detecció precoç també passa pel tractament. El doctor Joan Meléndez, també del Santa Caterina, va posar de manifest la importància del treball en equip per elaborar millor els processos pels que ha de passar una usuària amb càncer de mama. Segons Meléndez, un altre dels aspectes importants té a veure amb transmetre actituds positives i sinceres a la pacient per tal que pugui encarar millor les intervencions.

Celebració del Dia Mundial

Ambdós especialistes van posar en relleu aquests aspectes en el marc de la jornada sobre el cribatge de mama que va organitzar l'AECC-Catalunya Contra el Càncer de Girona per commemorar el dia mundial d'aquesta patologia, que se celebra avui. Diverses entitats d'ajut a pacients oncològics faran avui diversos actes per conscienciar la població. L'AECC portarà a terme un cicle de jornades, cinefòrums i tallers sobre aquesta temàtica, i la fundació Oncolliga muntarà un llaç humà a la plaça Carlemany.

Per la seva banda, el Departament de Salut, dins del Pla director d'oncologia, realitza diverses accions per fomentar la detecció precoç d'aquesta malaltia, com per exemple invitar les dones d'entre 50 i 69 anys a realitzar-se una mamografia o implantar el circuit de diagnòstic ràpid de càncer per evitar retards en la detecció del tumor. L'espera mitjana des del diagnòstic fins a la intervenció quirúrgica d'aquesta patologia és de 26 dies i en un 70% de les ?operacions les dones conserven el pit.