L'hospital Trueta tancarà la meitat dels quiròfans programats durant el desembre. Això significa que quatre de les vuit sales operatòries que té l'hospital deixaran de funcionar durant l'últim mes de l'any com a mesura d'estalvi per ajustar-se a la retallada de pressupost. La mesura es va consensuar entre la direcció i els professionals i s'afegeix a l'aturada parcial d'activitat que hi haurà al centre gironí durant la primera setmana de desembre, coincidint amb els ponts de la Constitució i la Puríssima.

Des del passat tres d'octubre, els vuit quiròfans del Trueta han estat treballant al 100% de la seva activitat durant el matí (l'activitat de tardes ja es va clausurar durant la primavera passada). No obstant, les noves mesures d'austeritat han obligat a reduir l'activitat diürna de les sales d'operacions programades. La direcció va informar els treballadors que s'havien de tancar un determinat nombre de quiròfins d'aquí a finals d'any.

En aquest sentit, segons l'hospital, els professionals van preferir concentrar el tancament de quatre sales al desembre, en lloc de tancar-ne dos a l'octubre i dos al novembre. Els motius respondrien a raons organitzatives, ja que tradicionalment, en l'últim mes de l'any hi ha poca cirurgia (la gent sol evitar operar-se en les vacances de Nadal) i a més es permet als treballadors fer els festius sense repercutir en els serveis. L'hospital va explicar que, de fet, de les quatre setmanes de desembre només una serà "normal", en el sentit que no hi ha festes ni vacances. També va deixar clar que el tancament només afecta els quiròfans programats, i que els dos quiròfans d'urgències seguiran funcionant amb normalitat. El Trueta també informa que en l'organització de quiròfans programats el mes de desembre, de 180 sessions quirúrgiques que es fan en un mes, es passarà a 137. Això, segons el centre, no vol dir que hi hagi d'haver menys operacions.

Per la seva banda, el representant de Metges de Catalunya a l'hospital, Josep Vilaplana va ?lamentar aquesta nova mesura i considera que "si es tanquen ?quiròfans es gasta menys, i a més l'hospital s'estalvia de contractar més gent per suplir el personal que està de vacances". Vilaplana va ?posar l'exemple dels tancaments de quiròfans per denunciar la irresponsabilitat del Govern amb les retallades, una irresponsabilitat que, segons afirma, "altres sindicats ens han atribuït a nosaltres per convocar la vaga la setmana que ve".

En declaracions a Ràdio Girona, Vilaplana va dir que "irresponsables són aquells que estan tancant els llits, i fent que els estius durin quatre mesos i els quiròfans es tanquin", i va negar que la vaga generi llistes d'espera "ja que en 15 dies es poden reprogramar les visites".