L'Ajuntament de Blanes ha decidit aprofitar el Pla de l'Estat per pagar factures pendents a proveïdors per acabar amb els litigis i saldar el deute que arrossega des del 2008 amb l'empresa FCC, que feia la neteja i recollida d'escombraries al municipi. Les dues parts han arribat a un acord, perquè l'Ajuntament inclogui el deute de 9,9 milions d'euros en el llistat i així l'empresa pugui cobrar en pocs mesos i, a canvi, la companyia retira els litigis pendents i renuncia a tots els interessos de demora. El llistat final que ha presentat l'Ajuntament, però, puja fins als 14 milions d'euros comptant algunes factures d'organismes i empreses municipals.

L'alcalde de Blanes, Josep Marigó, va explicar que en conèixer la línia de crèdit que feia l'Estat van veure que era "l'oportunitat per tancar un deute històric" i es van reunir amb l'empresa per arribar a un acord, ja que el decret també té en compte les factures relacionades amb litigis judicials. Segons va explicar l'alcalde anant a judici, el deute podria haver arribat als 14 milions d'euros, de manera que amb l'acord l'Ajuntament ha pogut rebaixar l'import final, que s'ha fixat en 9.933.397 euros. L'empresa Fomento de Construcciones y Contratas Medio Ambiente S.A (FCC) era l'encarregada de la neteja i recollida d'escombraries de Blanes des del 1995 fins al 2010, quan el servei va ser traspassat al Consell Comarcal de la Selva. Per desavinences entre l'Ajuntament i l'empresa, el deute pendent i la reclamació dels interessos de demora estava al Jutjat Contenciós Administratiu de Girona però tot això ha quedat enrere amb l'acord a què s'ha arribat.

Segons va destacar l'alcalde, l'acord ha comptat amb el vistiplau de tots els grups municipals, ja que la decisió s'ha aprovat per unanimitat a la Comissió Especial de Comptes i té informe favorable de l'interventor.

Marigó va reconèixer que el decret de l'Estat, que va anomenar "Pla Montoro", és "molt bo" per a les empreses, perquè podran cobrar el que se'ls deu i també permetrà "alleugerir" la tresoria municipal. "Ara bé, -va assegurar Marigó- això obliga a fer una política d'austeritat extrema per suportar aquesta càrrega" i, per això, s'estan retallant serveis. Cal recordar que l'Estat oferirà un crèdit a cada ajuntament a 10 anys, i amb una carència de dos anys, pel valor total de les factures presentades i un interès del 5%. Així, si Madrid aprova totes les factures, Blanes haurà de pagar uns 800.000 euros en el primer i el segon any d'interessos i a partir del tercer, 2,5 milions d'euros anuals. Aquests diners podrien modificar la proposta de pressupost.

Per altra banda, Marigó va destacar que si l'Estat no els donés els diners per pagar FCC, l'Ajuntament i l'empresa tenen un "Pla B", que és que la companyia demani un crèdit pel valor total amb unes condicions similars a les del "Pla Montoro" i el consistori anirà retornant el diners a l'empresa.

Llistat total

L'import de FCC és el gruix principal del llistat de factures pendents enviat al Ministeri d'Hisenda, però el total puja a 13,98 milions d'euros i hi ha un total de 1.219 factures que corresponen a 272 proveïdors. El consistori, però, preveu pagar factures "menors", per un valor total d'uns 60.000 euros, en els pròxims dies per reduir el nombre total d'expedients. A més, el llistat enviat també inclou les factures d'altres organismes municipals: el Patronat Municipal de Turisme amb 49 factures de 22 proveïdors valorat en 36.000 euros; i Mitjans de Comunicació Municipals de Blanes S.A per un import de gairebé 19.000 euros repartits en 47 factures a 11 proveïdors.

Així, segons l'alcalde, deixant de banda les de FCC, la majoria de les factures daten des de juliol fins a desembre i n'hi ha algunes des de març. Marigó va afegir, a més, que actualment el consistori paga els seus proveïdors amb un termini de mitjana d'uns 7 o 8 mesos, si bé es prioritzen els pagaments a empreses de menor capital, com ara cooperatives.