El Tribunal de Comptes ha obert una investigació per determinar si els crèdits demanats el 2006 per l'aleshores alcaldessa de Tossa de Mar, Pilar Mundet, són irregulars. La investigació s'ha iniciat a petició de la fiscalia, que ho va requerir el passat novembre basant-se en l'informe fet per la Sindicatura de Comptes de Catalunya que va detectar que un dels crèdits, per valor de 4,7 milions d'euros, no estava justificat perquè el govern local hauria destinat els diners a pagar inversions que s'haurien d'haver pagat amb diners corrents. L'actual ajuntament, del qual Mundet és regidora, justifica que les operacions eren legals però que faltava informació per aportar que, a data de 8 de març, ja ha enviat a Madrid.

El 2006, els grups de l'oposició, CiU i AET, van denunciar davant la Sindicatura de Comptes la contractació de fins a 6 milions d'euros en crèdits per considerar que s'havien demanat de manera irregular i que hipotecaven futurs governs. El Tribunal de Comptes ha obert una investigació per esclarir si hi ha responsabilitats comptables darrere una operació de crèdit que va fer l'equip de govern encapçalat per Pilar Mundet (PSC) l'any 2006. La investigació s'ha obert després que el ministeri fiscal fes arribar al president de la Secció d'Enjudiciament del Tribunal de Comptes una petició perquè nomenés un delegat instructor, que és un funcionari encarregat d'analitzar la situació, demanar proves i determinar si hi ha indicis que indiquin que es van cometre les irregularitats.

El delegat instructor del cas ja ha fet arribar a l'Ajuntament de Tossa de Mar una interlocutòria per recavar informació per determinar si es va cometre alguna il·legalitat. Quan tingui tota la documentació demanada i s'hagin fet totes les proves oportunes, el procés acabarà amb la redacció de la liquidació provisional. Si el delegat instructor considera que hi ha proves que avalen les il·legalitats, les parts podran presentar al·legacions i, si el cas tira endavant, acabaria arribant a judici. En l'escrit, el fiscal es recolza en l'informe de fiscalització 27/10 que la Sindicatura de Comptes de Catalunya va elaborar analitzant la situació de les arques municipals de Tossa en l'exercici 2006. El fiscal inclou alguns fragments de l'informe que, al seu parer, podrien indicar que es van cometre irregularitats en un dels crèdits, el de més quantia.

Segons el document, l'Ajuntament va demanar un crèdit per valor de 4,77 milions d'euros i va justificar que d'aquesta quantitat, tres milions eren per pagar inversions realitzades en exercicis anteriors i que, en un principi, s'havien de pagar amb recursos corrents del pressupost, sense haver de demanar crèdits. L'informe ressalta que les inversions que es van fer en anys anteriors "no poden justificar" la contractació d'operacions de crèdit en l'exercici corrent.

A més, recorda que segons l'informe de la Sindicatura de Comptes, l'ajuntament va justificar que la tresoreria municipal l'any 2005 estava en números negatius amb 2.294.635 euros a deure quan la liquidació del pressupost de l'exercici indicava un romanent de tresoreria positiu de 2.843,06 euros. També recorda el fiscal que, segons la llei, un ajuntament només pot accedir a crèdit per finançar un romanent de tresoreria negatiu si ja ha esgotat totes les possibilitats de reducció de la despesa.

Pel que fa a la resta dels diners del crèdit, 1.758.501 euros, l'Ajuntament va justificar que eren per sufragar les inversions previstes per a l'exercici 2006. El fiscal recorda que aquesta operació és perfectament legal però ressalta que l'informe de la sindicatura recull que el grau d'execució d'inversions va ser només del 64,1% i que algunes de les obres previstes no es van executar. "Entén el ministeri fiscal que les irregularitats descrites poden donar lloc al fet que es pugui plantejar la corresponent demanda per obtenir el rescabalament dels danys causats", conclou el fiscal que demana a la secció d'enjudiciament, com a organisme competent, que proposi el nombrament d'un delegat instructor que s'encarregui d'investigar el cas. El ministeri fiscal no es pronuncia sobre l'altre crèdit, d'1,7 milions per finançar despeses corrents que també va analitzar la sindicatura de comptes.

Falta d'informació

Des de l'actual govern, format per TU i PSC, es va criticar que CiU hagi tret a la llum la denúncia del Tribunal de Comptes, que data d'octubre de 2011, just ara. "És una cortina de fum per ocultar tot el que ells han deixat a deure", va afirmar l'alcaldessa, Gisela Saladich. Segons l'alcaldessa, durant el mandat d'Imma Colom (CiU), es van deixar a deure a proveïdors més de 3 milions, dels quals ja han pagat més d'un milió.

Aquesta setmana, l'Ajuntament va fer públic, però, que encara té uns dos milions d'euros en factures pendents de pagar i que, segons Saladich, la "gran majoria" són del mandat de CiU. Per això, l'alcaldessa va criticar que CiU vol "desviar l'atenció" cap a una altra banda. L'alcaldessa va justificar que des de la seva entrada al govern hi ha hagut una relació "constant" amb la Sindicatura de Comptes i que, a la seva vegada, s'ha enviat tota la documentació que mancava al ministeri Fiscal per tal de justificar que els crèdits demanats per Pilar Mundel el 2006 són legals. Saladich va reconèixer que la causa encara no està tancada però va assegurar que la fiscalia ja disposa de tota la informació. A més, va remarcar que de la vintena de fets denunciats per CiU i AET, el Tribunal de Comptes només n'investiga tres i que no es posa en dubte la totalitat dels sis milions d'euros de crèdits demanats sinó una part (4,7 milions).