mònaco ha estat sempre un país de segones residències. Els avantatges fiscals que ofereixen els seus bancs ha propiciat que artistes, esportistes, etc. de tot Europa traslladessin la seva residència al Principat dels Grimaldi. Així, hem pogut veure com personatges més o menys coneguts, després de proclamar el seu amor patri, esdevenien monegascs (o andorrans) d'adopció per evitar contribuir amb una part dels seus ingressos al sosteniment del seu "estimat" país d'origen.

Ara mateix, la seva gran ?preocupació deu ser conèixer l'abast de l'amnistia fiscal del govern Rajoy i veure si els surt a compte "tornar" als seus països o seguir "residint" a Mònaco. Per a ells, que apugin (o no) cada any el rebut de l'aigua, de les escombraries, etc representa, amb certesa, un tema menor.

Ben diferent és el que passa a Blanes, on l'augment de 20 euros (de promig cada dos mesos) en el rebut de l'aigua d'habitatges amb titulars no empadronats al municipi, té indignat i mobilitzat aquest col·lectiu. Dissabte, un centenar llarg d'aquests "forasters" es manifestaven sorollosament amb cassoles i xiulets davant l'ajuntament, per reclamar el mateix tracte que a la resta de blanencs.

A Blanes hi ha, també, moltes segones residències. Res a veure amb Mònaco. Són de gent que durant els anys de vaques grasses van comprar un piset o es van fer un xalet en alguna urbanització. Gent que buscava desconnectar del dia a dia barceloní o la seva perifèria urbana. Gent que durant l'etapa laboral pugen els caps de setmana, i que, un cop jubilats, sovint, passen més temps aquí que als seus llocs d'origen.

La seva vinguda és possible que, d'una banda, dinamitzés (?) el comerç local, però, de l'altra, va generar, també, un augment de les necessitats i la despesa en serveis (deixalles, seguretat, sanitat...) Per això, tot i els temps de vaques flaques actuals, un plus de 120 euros l'any no sembla pas una xifra inabastable. D'altra banda, la solució sembla ben senzilla: empadronar-se a Blanes! Si no és que, hagin fet números i la suma dels impostos que ?pa?guen al "seu" municipi i els que paguen a Blanes resulti menor que la d'un blanenc amb tots els ets i uts, o sigui, amb tota la carrega tributària que comporta ser-ho.