El mes d'agost va arribar ahir amb una nova pujada de les temperatures sota el braç, un increment que es va accentuar sobretot a les comarques d'interior de la província de Girona i de la resta de Catalunya. Amb un augment d'aproximadament dos graus respecte a dimarts, a algunes poblacions com a Olot es va arribar als 37 graus, la temperatura que marca el límit de l'onada de calor.

Precisament la capital de la Garrotxa va ser la ciutat on es va assolir el pic dels termòmetres de la demarcació gironina, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya. D'altres municipis on els registres màxims també van ser elevats són la Vall d'en Bas (35,9 graus), Vilobí d'Onyar (34,9), Anglès (34,4) o Monells (34,3). A més, la tendència generalitzada, especialment a les poblacions d'interior, va ser a l'alça respecte l'inici de la setmana, amb un increment del voltant de dos graus. La previsió marca que, si bé les temperatures es mantindran altes durant els propers dies, els registres d'ahir dimecres marcaran el sostre d'aquesta primera setmana del mes d'agost.

Malgrat la pujada notable de les temperatures màximes, les comarques gironines no van ser les més afectades, ja que a la resta de Catalunya es van tocar pics més alts, com per exemple a Torroja del Priorat, on es va arribar als 40 graus, o a Margalef (Priorat), on es van tocar els 39,1. D'altres municipis de les comarques del Bages, Terra Alta o la Ribera d'Ebre també van superar els 38 graus.

Nova alerta per risc d'incendis

L'increment de les temperatures també va obligar a la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) a activar de nou ahir al matí la fase de prealerta del pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya Infocat, per risc d'incendi a 22 comarques sobretot de la Catalunya central i del Prepirineu central i oriental, entre les quals s'hi troben la Cerdanya, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l'Estany i el Ripollès. La resta de les comarques alertades són l'Alt Penedès, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Anoia, Bages, Berguedà, Osona, Solsonès, Garrigues, Noguera, Segarra, Segrià, Alt Camp, Conca de Barberà, Priorat, Ribera d'Ebre i Terra Alta.

Des de la DGPC van informar que el perill d'incendi no és excessivament alt però que ha augmentat respecte dilluns passat a causa de l'augment de les temperatures i les baixes humitats relatives.

El Departament també va recordar que d'acord amb el decret de mesures per a la prevenció dels incendis forestals, queden anul·lades les autoritzacions per activitats amb risc d'incendi forestal que, segons les condicions específiques establertes en cada cas, estiguin afectades i així ho informi el Cos d'Agents Rurals.

Així mateix, la DGPC també va posar especial èmfasi a dir qur no es poden llençar burilles o llumins des del cotxe encara que semblin apagats i evitar realitzar qualsevol activitat que generi un risc d'incendi. A més, Protecció Civil va demanar que en cas de visualitzar una columna de fum, es truqui immediatament al telèfon d'emergències 112.