Els sindicats volen implicar les famílies gironines en les accions de rebuig a les retallades en educació i les conviden a participar en protestes als centres educatius on estudien els seus fills. La pèrdua de professorat, la massificació de les aules o la reducció del pressupost i de les subvencions a les associacions de mares i pares d'alumnes són alguns dels arguments que utilitzen els sindicats per convèncer les famílies.

La federació d'ensenyament de CCOO, Ustec·STEs, FETE-UGT i el sindicat de secundària Aspepc-SPS han elaborat una carta adreçada als pares i les mares de l'alumnat gironí, amb l'objectiu de fer-los prendre consciència de les retallades i d'instigar-los a mobilitzar-se. Amb aquesta voluntat, en la introducció del seu escrit, els sindicats afirmen que l'actual política restrictiva "fa perillar seriosament el seu caràcter de servei públic". El seu propòsit, tal com conclouen, és que "aquest curs no comenci amb normalitat".

Els representants sindicals dels treballadors de l'ensenyament han mantingut el propòsit anunciat a principis d'estiu i promouen concentracions i actes de protesta per al primer dia de classe, el dimarts 12 o el dimecres 13 en funció dels estudis.

En la carta adreçada a les famílies, els sindicats denuncien que les escoles públiques d'una sola línia -un grup d'alumnes per curs- perdran 1 mestre, les de dues la dedicació corresponent a un i mig i les de tres dos docents; mentre que quantifiquen la pèrdua d'un professor i mig per cada 10 grups d'alumnes a secundària. "Les noves retallades deixaran 2.000 docents a l'atur", remarquen.

En referència a l'augment de les ràtios, CCOO, Ustec·STEs, FETE-UGT i Aspepc-SPS alerten de "més massificació, menys professorat per alumne i molta més dificultat per atendre l'alumnat amb més dificultats". La carta continua criticant que, aquest curs, Ensenyament tardarà 10 dies lectius abans de cobrir una baixa, i que això suposi carregar la plantilla del centre.

Pel que fa a la reducció de pressupost per a l'ensenyament, les formacions sindicals remarquen als pares que perjudicarà el funcionament dels centres, reduirà les beques, les subvencions a les AMPA o els programes de qualificació professional inicial, així com també afectarà, entre d'altres, les escoles de música o l'alumnat de la formació professional de grau superior, que hauran de pagar una taxa de 360 euros.

"Retrocedir 30 anys"

Els sindicats denuncien que "aquestes retallades fan retrocedir l'ensenyament públic a la situació de 30 anys enrere" i acusen l'administració de "provocar la privatització de l'educació a Catalunya i fer recaure el cost en les famílies".